Reklama
Rozwiń
Reklama

"Starożytni pili tylko słodkie wino"

- Wszystko zaczęło się w trójkącie: Mezopotamia, dzisiejsza Gruzja i Izrael. Jednak wino szybko, m.in. przez Fenicjan, zostało rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego - dr Michał Bardel, redaktor naczelny dwumiesięcznika „Czas Wina".

Aktualizacja: 02.09.2017 22:33 Publikacja: 02.09.2017 00:01

Dr Michał Bardel, redaktor naczelny dwumiesięcznika „Czas Wina".

Dr Michał Bardel, redaktor naczelny dwumiesięcznika „Czas Wina".

Foto: materiały prasowe

Rzeczpospolita: Według prognoz globalne ocieplenie zmieni zasięg winnic i smak wina. A jak wino zmieniało się dawniej?

Michał Bardel: Dokładniejsze opisy smaku wina pojawiły się dopiero w XVIII–XIX wieku. Możemy się tylko domyślać, jak wino smakowało w starożytności czy średniowieczu. Wiemy natomiast, że moda na wino wytrawne, które dziś stanowi ponad 90 proc. światowej produkcji, nie trwa długo. W Europie stało się ono popularne w XIX wieku, a w krajach Nowego Świata, np. w Australii, dopiero w ostatnich 30–35 latach. Wcześniej za oceanem produkowano wino słodkie. Podobnie było w starożytności i średniowieczu.

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Patronat Rzeczpospolitej
Znamy Laureatów Konkursu Dobry Wzór 2025
Kultura
Biblioteki budują wspólnotę
Kultura
Arrasy i abakany na Wawelu. A także inne współczesne dzieła w królewskich komnatach
Kultura
„Halloween Horror Nights”: noc, w którą horrory wychodzą poza ekran
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Kultura
Nie żyje Elżbieta Penderecka, wielka dama polskiej kultury
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama