Julie i Julia ***

Jedna rozważna, konsekwentna i perfekcyjna w każdym calu. Druga romantyczna, emocjonalna i spontaniczna. Łączą je miłość do gotowania, słabość do masła i mężowie o boskiej cierpliwości (ale trzeba przyznać, że dla pysznego jedzenia można znieść wiele).

Publikacja: 08.10.2009 12:59

Meryl Streep stworzyła w „Julie i Julii” kolejną znakomitą komediową kreację

Meryl Streep stworzyła w „Julie i Julii” kolejną znakomitą komediową kreację

Foto: UIP

Julia Child (Meryl Streep) była wybitną kucharką i osobowością telewizyjną, Julie Powell (Amy Adams) to młoda kobieta, autorka blogu, na podstawie którego pierwszy raz w historii kina zrealizowano film.

Obraz Nory Ephron opowiada o kobietach tylko z pozoru zwyczajnych. Poświęcenie się sztuce kulinarnej zamieniło je w istoty niezwykłe – domowe boginie rozpieszczające najbliższych wykwintnymi frykasami. Film powstał na podstawie doświadczeń Julie. W blogu opisywała swoje zmagania z przepisami zawartymi w amerykańskiej kultowej książce kucharskiej Julii Child „Mastering the Art of French Cooking”. Postawiła przed sobą nie lada wyzwanie – w ciągu roku zrealizować 524 przepisy.

Było trudno – receptury Julii nie były łatwe do przyrządzenia. Child opanowała je na specjalistycznych kursach gotowania dla szefów kuchni we Francji u schyłku lat 40. Julie przeżyła chwile załamań podczas realizacji swego kulinarnego projektu – gdy auszpik z nóżek wołowych ześlizgnął się z naczynia do zlewu, boeuf bourguignon się przypalił albo mąż wyniósł się na chwilę z domu, nie mogąc znieść, że został zepchnięty na margines przez drób nadziewany wątróbką oraz tarty.

W „Julie i Julii” dwa plany czasowe ustawicznie się przeplatają. Towarzyszymy Child w jej odkrywaniu wyrafinowanych smaków francuskiej kuchni i problemach ze znalezieniem wydawcy dla jej pierwszej książki, potem obserwujemy zmagania Powell, by doprowadzić swój pomysł do końca.

Tę nieco tylko nużącą układankę ubarwia fantastyczne aktorstwo wielkiej Meryl Streep, wdzięk i talent Amy Adams, dowcip wielu scen i ekranowe potrawy, na widok których cieknie ślinka.

Trochę szkoda, że mężowie bohaterek są tak nieskończenie doskonali – kilka rys na ich spiżowych sylwetkach dodałoby temu filmowi ostrzejszego smaku.

[i]USA 2009, reż. Nora Ephron, wyk. Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina [/i]

Julia Child (Meryl Streep) była wybitną kucharką i osobowością telewizyjną, Julie Powell (Amy Adams) to młoda kobieta, autorka blogu, na podstawie którego pierwszy raz w historii kina zrealizowano film.

Obraz Nory Ephron opowiada o kobietach tylko z pozoru zwyczajnych. Poświęcenie się sztuce kulinarnej zamieniło je w istoty niezwykłe – domowe boginie rozpieszczające najbliższych wykwintnymi frykasami. Film powstał na podstawie doświadczeń Julie. W blogu opisywała swoje zmagania z przepisami zawartymi w amerykańskiej kultowej książce kucharskiej Julii Child „Mastering the Art of French Cooking”. Postawiła przed sobą nie lada wyzwanie – w ciągu roku zrealizować 524 przepisy.

Film
Kryzys w polskiej kinematografii. Filmowcy spotkają się z ministrą kultury
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Film
Najbardziej oczekiwany serial „Sto lat samotności” doczekał się premiery
Film
„Emilia Perez” z największą liczbą nominacji do Złotego Globu
Film
Europejskie Nagrody Filmowe: „Emilia Perez” bierze wszystko
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Film
Harry Potter: The Exhibition – wystawa dla miłośników kultowej serii filmów