Siła dziedzictwa

Na lidera mocy awansowała marka Winiary. Zaprocentowała strategia oparta na połączeniu tradycji z nowoczesnością

Publikacja: 15.12.2011 00:22

W porównaniu z ubiegłorocznym zestawieniem marka należąca do Nestle Polska awansowała aż o 13 pozycji. Wyprzedziła nie tylko poprzedniego lidera Pudliszki, ale także obecne od trzech lat w ścisłej czołówce Sokołów, Hortex, Bobovitę i Olej Kujawski.

Z bada? rynkowych wynika, że Winiary zna 89 proc. konsumentów w Polsce, a w 92 proc. gospodarstw domowych znajduje się co najmniej jeden produkt z tym logo. A jest z czego wybierać. Pod marką Winiary dostępnych jest na rynku ponad 230 produktów kulinarnych. Tylko tej jesieni Nestle wprowadziło trzy nowości, m.in. zupę dyniową z imbirem w proszku. Zupy to jeden z segmentów rynku wyrobów kulinarnych, na którym w 2011 roku, kolejny rok z rzędu, Nestle skoncentrowało swoje działania promocyjne. Przeprowadziło m.in. kampanię pod nazwą „Zupy jak malowane".

Pod marką Winiary dostępne są także m.in. desery w proszku, dodatki do ciast, sosy instant czy kostki bulionowe. – W zdecydowanej większości kategorii produktowych, w których marka Winiary jest obecna, zajmuje ona pozycję lidera lub wicelidera – mówi Leszek Wącirz, dyrektor działu kulinarnego Nestle Polska. – Nasze sztandarowe produkty to zupy do gotowania Winiary: barszcz czerwony i biały, żurek i grochowa oraz majonez Dekoracyjny Winiary – dodaje. Udziały tego ostatniego w rynku majonezów wynoszą ponad 45 proc.

Pierwszy majonez Winiary zszedł z linii kaliskiego zakładu 37 lat temu. Historia fabryki i marki jest jednak znacznie dłuższa, bo sięga 1941 r. 46 lat póśniej markę wraz z fabryką kupił szwajcarski koncern Nestle, największy producent żywności na świecie. Jednak nie zdecydował się zastąpić krajowej marki którymś z  światowych brandów. Jak się okazało, słusznie.

Ostatnie lata to etap znacznych inwestycji Nestle w Kaliszu. W sierpniu tego roku firma otworzyła tam nowy wydział, a wcześniej zmodernizowała linię produkującą wyroby majonezowe. Na inwestycje te wydała ponad 50 mln zł.

Dla właściciela Winiar w budowaniu wizerunku marki liczy się nie tylko długa tradycja. Zależy mu, aby marka była postrzegana jako innowacyjna i nowoczesna. Główny przekaz komunikacyjny Winiar opiera się na podkreślaniu dobrego smaku i wysokiej jakości produktów. Kluczem do tego jest śledzenie trendów rynkowych.

– Aby utrzymać bezpośredni kontakt z konsumentami, marka Winiary od 11 lat posiada serwis konsumenta. Każda osoba, która ma pytanie dotyczące żywienia, może kontaktować się z nim za pośrednictwem e-maila oraz bezpłatnej infolinii – wyjaśnia Wącirz. Nestle Polska rozwija stronę internetową, gdzie oprócz informacji o produktach działa także społeczność skupiona wokół marki.

Zachęcanie konsumentów do uczestniczenia w różnego rodzaju działaniach związanych z marką to częsta strategia stosowana przez producentów żywności. Stosuje ją także Heinz Polska, właściciel Pudliszek, wicelidera tegorocznego zestawienia. Pod marką tą na rynku pojawiły się dania gotowe według przepisów nadesłanych przez gospodynie domowe, które następnie pojawiały się w ich reklamach.

W tym roku w rankingu marek żywnościowych duży awans zaliczył nie tylko jego lider Winiary. Skok na 3. z 19. miejsca w 2010 roku zrobiła Lubella. Marka należąca do grupy Maspex (jej Tymbark jest w tym roku najmocniejszym brandem napojów bezalkoholowych) to nie tylko najpopularniejsze makarony w Polsce, które jako jedyne w naszym kraju regularnie reklamowane są w telewizji. Maspex, wykorzystując jej potencjał, oferuje pod nią także m.in. muesli oraz mąkę.

Beata Drewnowska

W porównaniu z ubiegłorocznym zestawieniem marka należąca do Nestle Polska awansowała aż o 13 pozycji. Wyprzedziła nie tylko poprzedniego lidera Pudliszki, ale także obecne od trzech lat w ścisłej czołówce Sokołów, Hortex, Bobovitę i Olej Kujawski.

Z bada? rynkowych wynika, że Winiary zna 89 proc. konsumentów w Polsce, a w 92 proc. gospodarstw domowych znajduje się co najmniej jeden produkt z tym logo. A jest z czego wybierać. Pod marką Winiary dostępnych jest na rynku ponad 230 produktów kulinarnych. Tylko tej jesieni Nestle wprowadziło trzy nowości, m.in. zupę dyniową z imbirem w proszku. Zupy to jeden z segmentów rynku wyrobów kulinarnych, na którym w 2011 roku, kolejny rok z rzędu, Nestle skoncentrowało swoje działania promocyjne. Przeprowadziło m.in. kampanię pod nazwą „Zupy jak malowane".

Ekonomia
Gaz może efektywnie wspierać zmianę miksu energetycznego
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Ekonomia
Fundusze Europejskie kluczowe dla innowacyjnych firm
Ekonomia
Energetyka przyszłości wymaga długoterminowych planów
Ekonomia
Technologia zmieni oblicze banków, ale będą one potrzebne klientom
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Ekonomia
Czy Polska ma szansę postawić na nogi obronę Europy