Polska whisky zadebiutuje w USA

Na przełomie marca i kwietnia 2015 r. do sprzedaży trafić może pierwsza whisky spółki Z. Kozuba i Synowie. Do debiutu nie dojdzie jednak w Polsce, ale w Stanach Zjednoczonych, gdzie firma buduje drugą destylarnię.

Aktualizacja: 07.02.2015 12:24 Publikacja: 07.02.2015 07:01

Polska whisky zadebiutuje w USA

Foto: Fotorzepa/Ryszard Waniek

- Na pierwszy ogień pójdzie straight rye whiskey, następnie nasz single malt i whisky z mieszanki żyta i jęczmienia – mówi „Rzeczpospolitej" Maciej Kozuba z firmy Z. Kozuba i Synowie, specjalizującej się produkcji niszowych, luksusowych alkoholi z Jabłonki koło Nidzicy. - W sumie trzema rodzajami whisky napełnimy ponad 120 tys. butelek, w tempie 5000 butelek miesięcznie.

Polacy na trunek będą musieli poczekać. Unijne przepisy wymagają bowiem, aby whisky leżakowała co najmniej trzy lata w dębowych beczkach.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Ekonomia
W biznesie nikt nie może iść sam
Ekonomia
Oszczędna jazda – techniki, o których warto pamiętać na co dzień
Ekonomia
Złoty wiek dla ambitnych kobiet
Ekonomia
Rekordowy Kongres na przełomowe czasy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Ekonomia
Targi w Kielcach pokazały potęgę sektora rolnego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne