Polska whisky zadebiutuje w USA

Na przełomie marca i kwietnia 2015 r. do sprzedaży trafić może pierwsza whisky spółki Z. Kozuba i Synowie. Do debiutu nie dojdzie jednak w Polsce, ale w Stanach Zjednoczonych, gdzie firma buduje drugą destylarnię.

Aktualizacja: 07.02.2015 12:24 Publikacja: 07.02.2015 07:01

Polska whisky zadebiutuje w USA

Foto: Fotorzepa/Ryszard Waniek

- Na pierwszy ogień pójdzie straight rye whiskey, następnie nasz single malt i whisky z mieszanki żyta i jęczmienia – mówi „Rzeczpospolitej" Maciej Kozuba z firmy Z. Kozuba i Synowie, specjalizującej się produkcji niszowych, luksusowych alkoholi z Jabłonki koło Nidzicy. - W sumie trzema rodzajami whisky napełnimy ponad 120 tys. butelek, w tempie 5000 butelek miesięcznie.

Polacy na trunek będą musieli poczekać. Unijne przepisy wymagają bowiem, aby whisky leżakowała co najmniej trzy lata w dębowych beczkach.

Pozostało 85% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Ekonomia
Gaz może efektywnie wspierać zmianę miksu energetycznego
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Ekonomia
Fundusze Europejskie kluczowe dla innowacyjnych firm
Ekonomia
Energetyka przyszłości wymaga długoterminowych planów
Ekonomia
Technologia zmieni oblicze banków, ale będą one potrzebne klientom
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Ekonomia
Czy Polska ma szansę postawić na nogi obronę Europy