Eksperci: Mała szansa na zakażenie koronawirusem poprzez żywność

Jest bardzo mało prawdopodobne, aby żywność była źródłem transmisji koronawirusa SARS-CoV-2 - uważają eksperci.

Aktualizacja: 08.09.2020 10:26 Publikacja: 08.09.2020 07:28

Eksperci: Mała szansa na zakażenie koronawirusem poprzez żywność

Foto: AFP

Międzynarodowa Komisja ds. Wymagań Mikrobiologicznych dla Żywności (ICMSF) przyjrzała się dowodom na to, że nowy koronawirus może być przenoszony na żywności lub jej opakowaniach - i, jak informuje CNN, znalazła niewiele. Wyniki badań są zgodne z wcześniejszymi doniesieniami amerykańskiej federalnej Agencji Żywności i Leków (FDA), według której ryzyko zakażenia się koronawirusem poprzez kontakt z żywnością lub jej opakowaniami jest niewielkie.

"Do dziś nie ma dowodów, że żywność, opakowania żywności lub kontakt z żywnością są źródłem lub istotną ścieżką transmisji SARS-CoV-2, a w rezultacie choroby COVID-19" - czytamy w komunikacie wydanym przez ICMSF. Organizacja dodała, że nie ma rodzajów żywności, które w związku z epidemią powinny być uznawane za czynnik ryzyka.

Zdaniem ekspertów, choć jest możliwe zakażenie się koronawirusem poprzez zjedzenie czegoś skażonego wirusem, nie zaobserwowano żadnego takiego przypadku. Według ICMSF, wciąż warto podkreślać wagę dobrych praktyk higieny żywności.

W komunikacie organizacji napisano, że przedsiębiorstwa z sektora spożywczego powinny koncentrować się na ochronie pracowników, konsumentów i klientów restauracji przed zakażeniem SARS-CoV-2, do którego dochodzi podczas kontaktu między ludźmi.

Obawy o to, że koronawirusem można zakazić się poprzez kontakt ze skażoną powierzchnią pojawiły się pod koniec marca, po publikacji w "New England Journal of Medicine". - Badanie pokazało, że w szczególnych warunkach laboratoryjnych, które są w pewien sposób sztuczne, SARS-CoV-2 po trzech godzinach można wykryć w aerozolach, po czterech godzinach na miedzi, do 24 godzin na tekturze i do trzech dni na plastikach i stali nierdzewnej - powiedział Jamie Lloyd-Smith, który badał utrzymywanie się koronawirusa na różnych powierzchniach.

Badanie nie brało pod uwagę czynników zewnętrznych, które mogą wpływać na wirusa, np. światła słonecznego lub środków do dezynfekcji.

Międzynarodowa Komisja ds. Wymagań Mikrobiologicznych dla Żywności (ICMSF) przyjrzała się dowodom na to, że nowy koronawirus może być przenoszony na żywności lub jej opakowaniach - i, jak informuje CNN, znalazła niewiele. Wyniki badań są zgodne z wcześniejszymi doniesieniami amerykańskiej federalnej Agencji Żywności i Leków (FDA), według której ryzyko zakażenia się koronawirusem poprzez kontakt z żywnością lub jej opakowaniami jest niewielkie.

"Do dziś nie ma dowodów, że żywność, opakowania żywności lub kontakt z żywnością są źródłem lub istotną ścieżką transmisji SARS-CoV-2, a w rezultacie choroby COVID-19" - czytamy w komunikacie wydanym przez ICMSF. Organizacja dodała, że nie ma rodzajów żywności, które w związku z epidemią powinny być uznawane za czynnik ryzyka.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Diagnostyka i terapie
Tabletka „dzień po” także od położnej. Izabela Leszczyna zapowiada zmiany
Diagnostyka i terapie
Zaświeć się na niebiesko – jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu
Diagnostyka i terapie
Naukowcy: Metformina odchudza, bo organizm myśli, że ćwiczy
Diagnostyka i terapie
Tabletka „dzień po”: co po wecie prezydenta może zrobić ministra Leszczyna?
zdrowie
Rośnie liczba niezaszczepionych dzieci. Pokazujemy, gdzie odmawia się szczepień
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO