Reklama

Eksperci: Mała szansa na zakażenie koronawirusem poprzez żywność

Jest bardzo mało prawdopodobne, aby żywność była źródłem transmisji koronawirusa SARS-CoV-2 - uważają eksperci.

Aktualizacja: 08.09.2020 10:26 Publikacja: 08.09.2020 07:28

Eksperci: Mała szansa na zakażenie koronawirusem poprzez żywność

Foto: AFP

zew

Międzynarodowa Komisja ds. Wymagań Mikrobiologicznych dla Żywności (ICMSF) przyjrzała się dowodom na to, że nowy koronawirus może być przenoszony na żywności lub jej opakowaniach - i, jak informuje CNN, znalazła niewiele. Wyniki badań są zgodne z wcześniejszymi doniesieniami amerykańskiej federalnej Agencji Żywności i Leków (FDA), według której ryzyko zakażenia się koronawirusem poprzez kontakt z żywnością lub jej opakowaniami jest niewielkie.

"Do dziś nie ma dowodów, że żywność, opakowania żywności lub kontakt z żywnością są źródłem lub istotną ścieżką transmisji SARS-CoV-2, a w rezultacie choroby COVID-19" - czytamy w komunikacie wydanym przez ICMSF. Organizacja dodała, że nie ma rodzajów żywności, które w związku z epidemią powinny być uznawane za czynnik ryzyka.

Zdaniem ekspertów, choć jest możliwe zakażenie się koronawirusem poprzez zjedzenie czegoś skażonego wirusem, nie zaobserwowano żadnego takiego przypadku. Według ICMSF, wciąż warto podkreślać wagę dobrych praktyk higieny żywności.

W komunikacie organizacji napisano, że przedsiębiorstwa z sektora spożywczego powinny koncentrować się na ochronie pracowników, konsumentów i klientów restauracji przed zakażeniem SARS-CoV-2, do którego dochodzi podczas kontaktu między ludźmi.

Obawy o to, że koronawirusem można zakazić się poprzez kontakt ze skażoną powierzchnią pojawiły się pod koniec marca, po publikacji w "New England Journal of Medicine". - Badanie pokazało, że w szczególnych warunkach laboratoryjnych, które są w pewien sposób sztuczne, SARS-CoV-2 po trzech godzinach można wykryć w aerozolach, po czterech godzinach na miedzi, do 24 godzin na tekturze i do trzech dni na plastikach i stali nierdzewnej - powiedział Jamie Lloyd-Smith, który badał utrzymywanie się koronawirusa na różnych powierzchniach.

Reklama
Reklama

Badanie nie brało pod uwagę czynników zewnętrznych, które mogą wpływać na wirusa, np. światła słonecznego lub środków do dezynfekcji.

Leki i terapie
24 nowe terapie na styczniowej liście refundacyjnej
Leki i terapie
Sprzedaż antybiotyków na nowych zasadach. Unia Europejska pracuje nad zmianą przepisów
Leki i terapie
Pakiet farmaceutyczny. Jest porozumienie w sprawie największej reformy prawa farmaceutycznego od 20 lat
Leki i terapie
Historia lekami pisana
Leki i terapie
Krzysztof Kopeć: Czy Polska wykorzystuje potencjał krajowego sektora farmaceutycznego
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama