Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 08.09.2020 10:26 Publikacja: 08.09.2020 07:28
Foto: AFP
Międzynarodowa Komisja ds. Wymagań Mikrobiologicznych dla Żywności (ICMSF) przyjrzała się dowodom na to, że nowy koronawirus może być przenoszony na żywności lub jej opakowaniach - i, jak informuje CNN, znalazła niewiele. Wyniki badań są zgodne z wcześniejszymi doniesieniami amerykańskiej federalnej Agencji Żywności i Leków (FDA), według której ryzyko zakażenia się koronawirusem poprzez kontakt z żywnością lub jej opakowaniami jest niewielkie.
"Do dziś nie ma dowodów, że żywność, opakowania żywności lub kontakt z żywnością są źródłem lub istotną ścieżką transmisji SARS-CoV-2, a w rezultacie choroby COVID-19" - czytamy w komunikacie wydanym przez ICMSF. Organizacja dodała, że nie ma rodzajów żywności, które w związku z epidemią powinny być uznawane za czynnik ryzyka.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Polska musi zwiększyć produkcję leków i substancji czynnych oraz stworzyć trwały i odporny system dystrybucji. N...
Zmiany zakładają poszerzenie listy refundacyjnej o szereg leków stosowanych w terapii onkologicznej i innych, w...
Pacjentki z wysokim ryzykiem nawrotu powinny mieć szansę na leczenie mniej toksycznymi metodami – mówi prof. dr...
Prezydent Stanów Zjednoczonych chce obniżyć ceny leków dla Amerykanów nawet o 90 proc. Zapowiada też sankcje wob...
Potrzebny jest jeden ośrodek, który skoordynowałby działania różnych ministerstw i instytucji.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas