Eksperci: Mała szansa na zakażenie koronawirusem poprzez żywność

Jest bardzo mało prawdopodobne, aby żywność była źródłem transmisji koronawirusa SARS-CoV-2 - uważają eksperci.

Aktualizacja: 08.09.2020 10:26 Publikacja: 08.09.2020 07:28

Eksperci: Mała szansa na zakażenie koronawirusem poprzez żywność

Foto: AFP

zew

Międzynarodowa Komisja ds. Wymagań Mikrobiologicznych dla Żywności (ICMSF) przyjrzała się dowodom na to, że nowy koronawirus może być przenoszony na żywności lub jej opakowaniach - i, jak informuje CNN, znalazła niewiele. Wyniki badań są zgodne z wcześniejszymi doniesieniami amerykańskiej federalnej Agencji Żywności i Leków (FDA), według której ryzyko zakażenia się koronawirusem poprzez kontakt z żywnością lub jej opakowaniami jest niewielkie.

"Do dziś nie ma dowodów, że żywność, opakowania żywności lub kontakt z żywnością są źródłem lub istotną ścieżką transmisji SARS-CoV-2, a w rezultacie choroby COVID-19" - czytamy w komunikacie wydanym przez ICMSF. Organizacja dodała, że nie ma rodzajów żywności, które w związku z epidemią powinny być uznawane za czynnik ryzyka.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Diagnostyka i terapie
Rak prostaty. Komu jeszcze grozi seryjny zabójca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Diagnostyka i terapie
Cyfrowe narzędzia w patomorfologii przyspieszają diagnozowanie raka
Diagnostyka i terapie
Depresja lekooporna. Problem dotyczy 30 proc. pacjentów
Diagnostyka i terapie
„Nie za wszystkie leki warto płacić z pieniędzy publicznych”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Diagnostyka i terapie
Blisko kompromisu w sprawie reformy polskiej psychiatrii