Reklama

Decyzja czołowej restauracji o odejściu od mięsa będzie „zbyt szokująca"?

Jedna z czołowych restauracji świata ogłosiła, że rezygnuje z mięsa. Choć decyzja jest chwalona, to konkurenci podpowiadają, że może to być początek końca lokalu.

Aktualizacja: 07.05.2021 14:06 Publikacja: 07.05.2021 13:13

Decyzja czołowej restauracji o odejściu od mięsa będzie „zbyt szokująca"?

Foto: Bloomberg

Zaliczana do światowej czołówki restauracja Eleven Madison Park w Nowym Jorku ogłosiła w tym tygodniu, że po ponownym otwarciu przejdzie na całkowicie bezmięsne menu. Informację o tej decyzji podał jej właściciel Daniel Humm w osobistym wpisie na stronie lokalu. Ruch Humma jest zgodny z narastającym trendem popularności wegetariańskiej i wegańskiej kuchni – w wielu miastach świata bezmięsne lokale wyrastają niczym grzyby po deszczu, a roślinne alternatywy dla mięsa coraz energiczniej rozpychają się na sklepowych półkach.

Może się jednak okazać, że decyzja Daniela Humma sprowadzi na niego poważne kłopoty i to wcale nie związane z narzekającymi miłośnikami mięsa. Amanda Cohen, szefowa i właścicielka popularnej w Nowym Jorku restauracji Dirt Candy mającej w ofercie tylko wegańskie i wegetariańskie dania, sugeruje, że wyzwanie może być „niewiarygodnie trudne".

Najważniejszą rzeczą, na którą zwraca uwagę Cohen, jest fakt, że konsumenci mogą nie chcieć płacić wysokich cen nawet za wyrafinowane wegańskie posiłki. Przed pandemią w Dirt Candy można było zamówić kosztujące 99 dolarów 10-daniowy posiłek degustacyjny pozwalający zapoznać się z pełnią doznań smaków.

- Byłam uważana za bardzo, ekstremalnie drogą w wegańsko-wegetariańskim świecie – mówi CNN Amanda Cohen o postrzeganiu cen w swoim lokalu przez klientów.

Daniel Humm, właściciel restauracji Eleven Madison Park w Nowym Jorku

Daniel Humm, właściciel restauracji Eleven Madison Park w Nowym Jorku

Foto: Bloomberg

Reklama
Reklama

Tymczasem Eleven Madison Park oferuje wegańskie menu degustacyjne za 335 dolarów (z wliczonym napiwkiem), czyli w tej samej cenie, w której dotychczas było mięsne. Wegańskie „doznanie" będzie zawierało więcej różnych dań, bo 12 zamiast 8 do 10.

Cohen zwróciła też uwagę na jeszcze jeden czynnik, który może się odbić znacząco na finansach mającej trzy gwiazdki Michelena Eleven Madison Park. Otóż klienci poszukujący wegańskich i wegetariańskich dań są zdecydowanie mniej chętni do sięgnięcia po kieliszek czegoś mocniejszego. A to sprzedaż alkoholi w znaczący sposób powiększa niewielką marżę restauracji na całym świecie, nie tylko w Nowym Jorku.

Nie tylko konkurentka ma wątpliwości co do tego, czy decyzja Humma jest dobra dla przyszłości restauracji. Również eksperci sądzą, że może się okazać, że konsumentów z wystarczająco zasobnymi portfelami będzie niewystarczająco.

- Nigdy bym nie przypuszczała, że w tej cenie znajdą się na to klienci – mówi CNN Marion Nestle, znana dietetyczka z Uniwersytetu Nowojorskiego.

Jednak, wbrew pozorom, prowadzący wegańskie i wegetariańskie lokale nie tyle boją się konkurencji ze strony czołowej restauracji świata ile tego, że Eleven Madison Park poniesie porażkę i wróci do mięsa. Tak jak było to w przypadku L'Arpege, słynnej paryskiej restauracji Alaina Passarda, w której 20 lat temu zrezygnowano z mięsa, by częściowo do niego wrócić kilka lat później. Passard tłumaczył, że zmiana była „zbyt szokująca dla klientów".

Biznes
Sprzedaż działki pod CPK, Polska potęgą w produkcji zniczy i rekord WIG
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Biznes
Porozumienie USA–Chiny, fala pustostanów nadchodzi i napięcia Bruksela–Pekin
Biznes
Zmarł Maciej Adamkiewicz, twórca sukcesu Adamed Pharma. Miał tylko 59 lat
Biznes
Francis Ford Coppola sprzedaje luksusowe zegarki. „Jestem bankrutem”
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Biznes
Najnowsza, eksperymentalna szczepionka Moderny okazała się nieskuteczna
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama