- Restauracje stolicy Japonii zdobyły łącznie 261 gwiazdek zapewniając jej gastronomii światowy prymat. Tokio jest miastem o największej liczbie restauracji 3-gwiazdkowych — stwierdził na konferencji prasowej w Tokio dyrektor wydawnictwa Les Guides Michelin, Jean-Luc Naret.
Francuzi przyznali w tym roku 261 gwiazdek, o 34 więcej niż przed rokiem, 197 tokijskim lokalom na ok. 160 tys. zarejestrowanych. Podobnie do minionych lat przewodnik wymienia jedynie restauracje wyróżnione gwiazdkami, w udrożnieniu od innych publikacji tego typu Michelina na świecie.
Tokio ma więc 11 restauracji z 3 gwiazdkami (w 2008 r. było ich 9), 42 z dwiema (36 rok temu) i 144 z jedną (128) — trzykrotnie więcej od stolicy Francji. Tokio stało się światową stolica kulinarną przed Paryżem. Można mu tylko pogratulować takiego osiągnięcia — dodał Naret. Podkreślił tylko, że Paryż ma 40 tys. restauracji, cztery razy mniej niż Tokio.
Francja zachowuje jednak światowy prymat w dziedzinie najlepszych lokali, z 25 trzygwiazdkowymi wobec 18 w Japonii, jeśli dodać siedem restauracji wymienionych w nowym przewodniku Michelina po Kioto i Osace.
Naret wyjaśnił, że inspektorami byli sami Japończycy, a w tegorocznej wersji przewodnika po Tokio uwzględniono po raz pierwszy piwiarnie izakaya, szaszłykarnie kushiage i yakitori oraz wegetariańskie jadłodajnie przy świątyniach shojin ryori.