Tokio metropolią trzech gwiazdek Michelina

Tokio jest światową stolicą najlepszych restauracji ocenianych gwiazdkami przez firmę Les Guides Michelin. W wydaniu przewodnika na 2010 r. znalazło się 11 lokali z najwyższą liczbą 3 gwiazdek. Paryż ma 10 takich restauracji.

Publikacja: 17.11.2009 14:10

Tokio

Tokio

Foto: Fotorzepa, Kuba Kamiński Kub Kuba Kamiński

- Restauracje stolicy Japonii zdobyły łącznie 261 gwiazdek zapewniając jej gastronomii światowy prymat. Tokio jest miastem o największej liczbie restauracji 3-gwiazdkowych — stwierdził na konferencji prasowej w Tokio dyrektor wydawnictwa Les Guides Michelin, Jean-Luc Naret.

Francuzi przyznali w tym roku 261 gwiazdek, o 34 więcej niż przed rokiem, 197 tokijskim lokalom na ok. 160 tys. zarejestrowanych. Podobnie do minionych lat przewodnik wymienia jedynie restauracje wyróżnione gwiazdkami, w udrożnieniu od innych publikacji tego typu Michelina na świecie.

Tokio ma więc 11 restauracji z 3 gwiazdkami (w 2008 r. było ich 9), 42 z dwiema (36 rok temu) i 144 z jedną (128) — trzykrotnie więcej od stolicy Francji. Tokio stało się światową stolica kulinarną przed Paryżem. Można mu tylko pogratulować takiego osiągnięcia — dodał Naret. Podkreślił tylko, że Paryż ma 40 tys. restauracji, cztery razy mniej niż Tokio.

Francja zachowuje jednak światowy prymat w dziedzinie najlepszych lokali, z 25 trzygwiazdkowymi wobec 18 w Japonii, jeśli dodać siedem restauracji wymienionych w nowym przewodniku Michelina po Kioto i Osace.

Naret wyjaśnił, że inspektorami byli sami Japończycy, a w tegorocznej wersji przewodnika po Tokio uwzględniono po raz pierwszy piwiarnie izakaya, szaszłykarnie kushiage i yakitori oraz wegetariańskie jadłodajnie przy świątyniach shojin ryori.

Reklama
Reklama

Dania japońskie są podawane w 67 proc. wybranych adresów, inne oferują kuchnię francuską, chińską włoską, hiszpańską czy fusion.

Trzy restauracje kuchni japońskiej: Esaki, Sushi Saito i Yukimura dołączyły w tym roku do grona 3-gwiazdkowców, a Hamadaya straciła trzecią gwiazdkę z powodu odejścia szefa kuchni.

Spośród ośmiu lokali utrzymujących się trzeci rok w klubie najlepszych trzy specjalizują się w kuchni francuskiej; jedną z nich prowadzi Joel Robuchon nazywany „kucharzem wieku”. Słynny lyoński szef Alain Ducasse ma dwa lokale: Beige i Benoit i tylko po jednej gwiazdce.

Przewodnik po japońsku i angielsku znajdzie się 20 listopada w sprzedaży w Japonii, a na początku lutego w Europie. Pierwszy przewodnik po Tokio 2008 rozszedł się w 300 tys. egz. w ciągu 5 tygodni.

Pierwsze wydanie przewodnika Michelina ukazało się w sierpniu 1900 r. we Francji. Dziś kolekcja obejmuje 23 kraje, z wersją Kioto-Osaka 2010 wydaną w październiku liczy 24 tytułów, zaprzestaniu wydawania przewodnika po Austrii i zawieszeniu wersji o Las Vegas i Los Angeles

- Restauracje stolicy Japonii zdobyły łącznie 261 gwiazdek zapewniając jej gastronomii światowy prymat. Tokio jest miastem o największej liczbie restauracji 3-gwiazdkowych — stwierdził na konferencji prasowej w Tokio dyrektor wydawnictwa Les Guides Michelin, Jean-Luc Naret.

Francuzi przyznali w tym roku 261 gwiazdek, o 34 więcej niż przed rokiem, 197 tokijskim lokalom na ok. 160 tys. zarejestrowanych. Podobnie do minionych lat przewodnik wymienia jedynie restauracje wyróżnione gwiazdkami, w udrożnieniu od innych publikacji tego typu Michelina na świecie.

Pozostało jeszcze 80% artykułu
Reklama
Biznes
Polak wrócił na Ziemię. Czy wykorzystamy kosmiczną szansę?
Biznes
Ultimatum Trumpa dla Putina, mniej ofert pracy, Bruksela szykuje cła odwetowe
Biznes
Nowy szef Konfederacji Lewiatan: Wyobrażam sobie fuzje organizacji biznesowych
Biznes
Trump straszy UE, Ryanair wraca do Modlina, KE planuje nowe podatki
Biznes
Będzie drastyczna unijna podwyżka akcyzy na papierosy? Okoniem staje Szwecja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama