Co sobotę targowisko z żywnością ekologiczną - czyli wytwarzaną wyłącznie z naturalnych surowców i posiadającej certyfikat i unijne oznaczenia - w centrum stolicy odwiedza 3 – 4 tys. osób. Zainteresowanie jest tak duże, że prowadzący BioBazar zdecydowali się otworzyć jego filię w podwarszawskim Konstancinie.
– Nie wykluczamy otwarcia bazarów z ekologiczną żywnością także w innych miastach – mówi „Rz" Joanna Żuchlińska, marketing manager BioBazaru.
We wrześniu wystartował kiermasz produktów ekologicznych w Poznaniu. Organizatorami Zielonego Bazaru są Zielona Spiżarnia, która prowadzi sklep internetowy z ekożywnością oraz Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.
Żywność ekologiczną można kupić w Polsce nie tylko na targowiskach, ale także w sieciach handlowych i specjalistycznych sklepach. Liczba tych ostatnich jest coraz większa. Branża szacuje, że ten rok zamknie się w Polsce liczbą co najmniej 500 sklepów z ekologiczną żywnością. Będzie ich o ok.100 więcej niż na koniec 2010 roku.
Pięć sklepów otworzyła w tym roku Organic Farma Zdrowia. Obecnie ma ich 22.