Reklama

Co jemy, jak i gdzie kupujemy żywność?

Preferujemy posiłki domowe, często robimy zakupy spożywcze, marnujemy mnóstwo żywności.

Publikacja: 09.02.2022 21:00

Co jemy, jak i gdzie kupujemy żywność?

Foto: Bloomberg

Takie wnioski płyną z badania nawyków żywieniowych mieszkańców Polski, przeprowadzonego przez zespół analityczny firmy Maczfit. Na jego pytania odpowiedziało przeszło tysiąc mieszkańców dziesięciu największych miast Polski.

Nawyki żywieniowe

Większość – bo 60,2 proc. ankietowanych – stwierdziło, że zwraca uwagę na to, co je. Kolejne 34,3 proc. zwraca na to uwagę, ale nie za każdym razem, a jedynie 5,5 proc. stwierdziło, że tego nie robi wcale. Częściej uwagę na to, co jedzą, zwracają kobiety. Ponad połowa z nas najczęściej przygotowuje posiłki w domu lub zamawia dania na wynos. Nieco ponad 14 proc. stołuje się w barach i restauracjach, 8,4 proc. sięga po fast foody, a 4,7 proc. kupuje gotowe posiłki ze sklepu. Szybko rosnącym trendem są diety pudełkowe. Z badania wynika, że sięga po nie już 19,1 proc. ankietowanych. Najwięcej na jedzenie wydają przy tym osoby stołujące się w restauracjach i barach, najmniej – ankietowani przygotowujący posiłki samodzielnie.

Badanie pokazało też, że utrzymanie zdrowej diety jest dla większości z nas sporym wyzwaniem. Aż 59,7 proc. deklaruje, że ma trudności w tym zakresie. Bez problemów utrzymuje ją 24,9 proc., a 15,4 proc. nie dba o zdrowe zbilansowanie diety.

Okazuje się też, że bardzo często odwiedzamy sklepy spożywcze – aż 40,4 proc. robi to kilka razy w tygodniu. 37,2 proc. kupuje artykuły żywnościowe raz w tygodniu, a 14,5 proc. robi to jedynie dwa lub trzy razy na miesiąc.

Reklama
Reklama

Podczas jednej wizyty w sklepie co czwarty z nas (25,6 proc.) wydaje 51–100 zł na zakupy spożywcze. Niemal drugie tyle (24 proc.) wydaje 101–150 zł, a 17,3 proc. od 151–200 zł. Rzadsze są wydatki wyższe. Co dziesiąty ankietowany przeznacza na jedzenie mniej niż 500 zł miesięcznie. 18,1 proc. kupuje artykuły spożywcze za 501–1000 zł, a 42,6 proc. przeznacza na nie w ciągu miesiąca 1001–2500 zł. Nieco ponad 20 proc. badanych wydaje na jedzenie przeszło 2500 zł miesięcznie.

Wielkie marnowanie

Ciągle większość z nas marnuje jedzenie. W badaniu Maczfit 67,8 proc. ankietowanych stwierdziło, że wyrzuca jedzenie sporadycznie, a 15,1 proc. robi to regularnie i nie uważa tego za problem. Tylko 17,2 proc. stara się w ogóle nie marnować jedzenia.

Skalę marnotrawienia żywności w Polsce pokazują szacunki przygotowane w ramach projektu PROM przez naukowców i specjalistów od spraw żywienia, m.in. z Federacji Polskich Banków Żywności, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Oceniają oni, że w Polsce marnuje się rocznie blisko 5 mln ton żywności, a za największą część z tego, bo aż blisko 3 mln ton, odpowiadają konsumenci.

Szacunki pokazały, że w każdej sekundzie przez cały rok w naszym kraju do kosza wyrzucanych jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach.

Czytaj więcej

Foodsi pomoże walczyć z marnowaniem jedzenia w Polsce. Nadwyżka na sprzedaż
Biznes
Producenci napojów uciekają z systemu kaucyjnego
Biznes
Donald Trump traci cierpliwość. Nowe sankcje na Rosję na horyzoncie
Biznes
Gwarancje dla Ukrainy, AI ACT hamuje rozwój, zwrot Brukseli ws. aut spalinowych
Biznes
Polskie firmy chcą zamrożenia AI Act
Biznes
Nowe technologie nieodłączną częścią biznesu
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama