Nowy ekologiczny znak tzw. „Euro-liść” ma od dzisiaj zawsze widnieć na pakowanej żywności ekologicznej, którą wytworzono w jednym z państw UE. Obok unijnego logo w dalszym ciągu będzie można umieszczać inne oznaczenia prywatne, regionalne lub krajowe.

Na opakowaniu ekologicznych produktów mają także obowiązkowo widnieć nazwy miejsc, w których były uprawiane surowce wykorzystane w produktach, a także numeru instytucji, który odpowiadał za ich kontrole. Oznakowania nie są obowiązkowe w przypadku ekologicznych produktów niepakownych i importowanych.

Przepisy, jakie obowiązują od 1 lipca, wprowadzają pojęcie ekologicznych ryb, skorupiaków i wodorostów. — Nowe regulacje w sprawie akwakultury ekologicznej zapewnią konsumentom szerszy wybór i wzmocnią racjonalną i przyjazną dla środowiska produkcję — powiedziała Maria Damanaki, komisarz ds. rybołówstwa i gospodarki morskiej UE.

W 2008 r. w Europie działało ok. 123 certyfikowanych ekologicznych hodowli akwakulturowych, z ogólnej liczby 225 takich hodowli na świecie. Najczęściej hodują one ekologicznego łososia.

Przewidziano dwuletni okres przejściowy na to, aby przedsiębiorcy dostosowali się do nowych zasad oznakowania.