Problem dotyczy głównie zielonego groszku – zwraca uwagę Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA). Jego uprawy ucierpiały w Hiszpanii, Portugalii oraz na Węgrzech. PROFEL podaje także, że przez silne opady o około 60 proc. spadły zbiory szpinaku w Hiszpanii, a jego zbiory we Francji, Belgii, Holandii, czy Niemczech – według danych na połowę maja - opóźnione były o ponad 25 dni.
Zdaniem europejskich przetwórców pomału zaczyna brakować zapasów z ubiegłorocznych zbiorów, a widoki na bieżący sezon nie wyglądają zbyt optymistycznie – informuje Fammu/FAPA. Już w 2012 roku ilości warzyw skierowanych do przetwórstwa była w Europie niższa niż rok wcześniej. W ślad za tym zmalała produkcja przetworów w puszkach i mrożonek.
Polskie mrożonki mają wzięcie
- Z informacji PROFEL wynika, że w krajach Unii, takich jak Belgia czy też Francja mogą wystąpić opóźnienia w zbiorach warzyw, mogące negatywnie wpływać na wysokość zbiorów, a w konsekwencji ich wielkości produkcji przetworów. Może odbić się to na wzroście popytu na przetwory, w tym również mrożone warzywa z Polski – mówi „Rz" Mariusz Dziwulski, ekonomista Banku BGŻ. - Niemniej, według GUS również w Polsce relatywnie długa zima oraz nadmiar wilgoci, także potopienia w okresie późniejszym wpłynęły na opóźnienie siewów warzyw gruntowych na przeważającym obszarze kraju. Jednakże na tym etapie trudno jest wyrokować o ostatecznej wielkości zbiorów, gdyż w dużym stopniu uzależnione będą od dalszej przebiegu pogody. Będzie to też miało wpływ na wielkość krajowej produkcji przetworów, także mrożonek warzywnych – dodaje.
Dziwulski zwraca uwagę, że dłuższym horyzoncie czasowym produkcja mrożonych warzyw w Polsce rośnie, co spowodowane jest większym popytem w kraju i zagranicą.
- W przeciwieństwie do krajów Unii, w Polsce produkcja mrożonych warzyw w 2012 roku zwiększyła się. Według danych GUS w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób ukształtowała się na rekordowym, biorąc pod uwagę te podmioty, poziomie 566 tys. ton, co oznaczało wzrost o 9,5 proc. w porównaniu do 2011 roku – mówi ekonomista BGŻ. - Przy spadku produkcji w Unii był to czynnik sprzyjający wzrostowi eksportu mrożonek z Polski – dodaje.