Ceny drobiu w ostatnich tygodniach znacznie spadły, kurczaki są nie tylko tańsze niż kilka tygodni temu, ale tańsze niż w listopadzie ubiegłego roku, gdy kosztowały ponad 3,8 zł za kilogram - zaznaczył wiceprezes KRD. Dodał, że mimo to opłacalność produkcji jest większa niż przed rokiem z powodu tańszych pasz, a na tę opłacalność ma także korzystny wpływ dosyć wysoka temperatura, jak na tę porę roku.

W ocenie ekspertów Banku Gospodarki Żywnościowej, spadek cen kurczaków prawdopodobnie spowodowany jest wzrostem produkcji.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w okresie dziewięciu miesięcy 2013 r., produkcja przemysłowa mięsa drobiowego (w kg) zwiększyła się o ponad 13 proc., w porównaniu z analogicznym okresem 2012 r.

W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku za granicę sprzedano o 11,5 proc. więcej mięsa drobiowego niż przed rokiem. W sierpniu br. do sprzedaży zagranicznej trafiło 27 proc. przemysłowej produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju.

W tym roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju zje 27 kg drobiu, o 3 proc. więcej niż w 2012 roku. Spożycie drobiu w Polsce jest już wyższe od średniej unijnej (o ok. 4,5 kg na osobę).