W 12 partiach kukurydzy kontrolerzy znaleźli modyfikowane genetycznie ziarna.
Chiny nie odżegnują się od modyfikowanej genetycznie żywności, głównie po to by zwiększyć produkcję żywności dla wciąż rosnącej populacji. Władze zmagają się jednak od kilku lat z krytyką ze strony tych, którzy kwestionują bezpieczeństwo modyfikowanej genetycznie żywności.
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa zaapelowało do władz w Waszyngtonie, by bardziej kontrolowały eksportowane do Chin ziarno, tak by nie zawierało kontrowersyjnego ładunku.
Chińczycy zezwolili na import modyfikowanego ziarna soi po raz pierwszy w 1997 roku. Władze starają się zwiększyć produkcję oraz wyhodować odmiany bardziej odporne na szkodniki oraz choroby, tak by ograniczyć ilość używanych w rolnictwie pestycydów. Zaaprobowano już 15 różnych odmian, ale na liście nie ma MIR162- wciąż czeka na akceptację.
Chiński minister rolnictwa Niu Dun, powiedział mediom, że proces weryfikacji MIR162 wciąż trwa i dopóki nie zostanie zakończony, nie wolno wwozić na teren Chin tego typu ziarna.