fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Zdrowy styl życia

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Bekon
Adobe Stock
Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko choroby serca o 1/5 - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Badacze wzywają Brytyjczyków do redukcji spożycia czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa o 3/4 lub całkowite zrezygnowanie z konsumpcji, aby zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby serca.

Badacze ustalili, że jedzenie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie - bekonu, szynki, parówek i kiełbas - zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca o 18 proc., ze względu na wysoką zawartość soli oraz tłuszczów nasyconych.

W przypadku nieprzetworzonego czerwonego mięsa ryzyko to spada o 9 proc.

Nie ma natomiast związku między spożyciem mięsa drobiowego a chorobami serca ze względu na małą zawartość tłuszczów nasyconych - podkreślają naukowcy.

- Wiemy, że produkcja mięsa przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, musimy zmniejszyć spożycie i produkcję mięsa dla dobra środowiska. Nasze badanie pokazuje, że zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego przynosi też korzyści zdrowotne - mówi Anika Knüppel, współautorka badania.

Knüppel dodaje, że nie udało się ustalić bezpiecznego poziomu konsumpcji mięsa - dlatego najlepiej zredukować jego spożycie tak bardzo, jak to możliwe - najlepiej do jedzenia takiego mięsa maksymalnie raz w tygodniu.

Z powodu choroby niedokrwiennej serca co roku umiera na świecie blisko 9 mln osób. Choroba ta jest wywołana zwężaniem się arterii, którymi krew dociera do serca.

Źródło: The Guardian
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA