Wybierając się do MUGI, zadbajmy o stosowną garderobę – to jedna z niewielu takich restauracji w Poznaniu. Miejsce eleganckie, wystudiowane, w którym pomimo niewielkiej, niskiej przestrzeni trudno oprzeć się wrażeniu luksusu. Starannie wyszkolony serwis dba o gości, a każda potrawa jest podawana na specjalnie dobranej zastawie.
Karta jest krótka, pozycje zaś zmieniają się często, odzwierciedlając natchnienie szefa i zgrabnie wpasowując się w aktualny sezon. Niektóre dania naprawdę wymagają skupienia. Swojskie białe szparagi lśnią w zestawieniu z ich dzikimi i zielonymi niemieckimi krewniakami, galaretką z rabarbaru, pistacjową oliwą i posypką z okruchów maślanej brioszki. Delikatny comber z królika pławi się w zabaglione z palonego masła i duszonych smardzach, a świeżości i tekstury dodaje mu marynowana rzodkiewka. Uwodzi podniebienie kompozycja delikatnych kawałków cielęciny. Kleisty policzek, muślinowa grasica i marcepanowy ozorek zyskują na wyrazistości dzięki czarnuszce, porto i terrinie z cebuli, a przyjemnej ziemistości dodają im zapomniane warzywa: pasternak i brukiew.
PSST! W połączonej z restauracją winiarni Casa de Vinos (300 etykiet!) można przysiąść na aperitif czy pierwsze przekąski.
14/20
Nowatorska/Elegancka
Krysiewicza 561-825 Poznań
tel. +48 61 855 10 35
www.restauracjamuga.pl
Czynne
pon.–sob. 13.00 do ostatniego gościa
kuchnia:
pon.–sob. do 22.00
Średnie ceny
przystawka 43 zł
danie główne 69 zł
deser 30 zł
Menu degustacyjne
5 dań117–140 zł (w zależności od doboru dań)
6 dań140–170 zł (w zależności od doboru dań)
ceny zawierają również dobór win
Płatność kartą
Visa MC AmEx
- Smolarnia Hotel & Restaurant, Smolarnia
Szef kuchni Paweł Salamon
Paweł Salamon objął stery tutejszej kuchni niedawno, bo na wiosnę, a już powiało świeżością w Smolarnianej karcie i na talerzach. Poprzednio urzekał talentem i wyczuciem w pobliskim Pałacu Mierzęcin, gdzie przez kilka lat pełnił funkcję sous-chefa.
Hotel Smolarnia to zabytkowy przedwojenny budynek wzniesiony w konstrukcji muru pruskiego. Schowany jest w gęstych lasach północnej Wielkopolski, tuż nad brzegiem jeziora Straduń, które można podziwiać z rozległego tarasu. Wnętrza restauracji zachowały dworkowy klimat. Duża sala często wykorzystywana jest na wesela, natomiast kominkowa pozwala w spokoju cieszyć się posiłkiem.
Karta to mieszanina przebojów hotelowej gastronomii i autorskich dań szefa kuchni. Wyłącznie to drugie zawiera menu sezonowe i na nim warto się skupić. Olśniewa prosta, ale znakomicie zbalansowana smakowo i przygotowana z topowych składników sałatka z kolorowych pomidorów od pobliskiego hodowcy, z twarogiem od zaufanego serowara. Do tego garść sałat, lekki winegret i… kieliszek dobrze schłodzonego białego wina, by szczęście było pełne. Poszukiwacze myśliwskiego smaku satysfakcję odnajdą w gęstym, intensywnym żurze i ragout z dzika z winem i warzywami. Pełnię talentu szefa odzwierciedla przepiękny deser z owoców sezonowych z musem maślankowo-miętowym i sorbetami owocowymi.
PSST! Kuszą znakomite piwa regionalne. Nie są wymienione w karcie, ale wystarczy zapytać.
11,5/20
Międzynarodowa/Rodzinna
International/Family
Smolarnia 2764-980 Trzcianka
tel. +48 67 216 33 69
www.hotelsmolarnia.pl
Trzcianka – okolice
Czynne
codziennie 13.00–22.00
kuchnia:codziennie do 21.30
Średnie ceny
przystawka 26 zł
danie główne 48 zł
deser 11 zł
Menu degustacyjne
6 dań 110 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx
- Olszewskiego 128
Szefowa kuchni Katarzyna Daniłowicz
Katarzyna Daniłowicz, laureatka IV edycji Top Chefa, z wykształcenia architekt, pasjonowała się kuchnią od zawsze. Wraz z kolegą z podstawówki podjęła ryzyko otwarcia lokalu na Biskupinie, daleko od wrocławskich szlaków kulinarnych. Nazwą restauracji jest adres, pod którym się mieści, Sam lokal, jak na te okolice, dość nietypowy: jasny, pastelowy i widny.
Potrawy powstają tu ze świeżych, częściowo lokalnych produktów. W menu Olszewskiego 128 znajdziemy dania inspirowane porami roku i klasyką, ale w nowych, czasami niekonwencjonalnych wersjach. Należy do nich szkockie jajko z kaszanką, znane z programu Top Chef. Jajko jest otoczone cienką warstwą kaszanki i usmażone. Po przekrojeniu go chrupiąca kaszanka miesza się z aksamitnym płynnym żółtkiem, tworząc piękną kombinację kolorystyczną i smakową. Niezmienną pozycją w karcie są burgery, przygotowywane z dobrej wołowiny i wypiekanych na miejscu bułek na zakwasie. Zamówiwszy kaczkę z rabarbarem, gość znajdzie na talerzu klasycznie usmażoną pierś kaczki, pięknie różową w środku i z cudownie chrupiącą skórką, oraz miękkie i soczyste udko confit. Lekko podduszony kwaskowaty rabarbar nadaje kompozycji lekkość. Szczególną uwagę poświęcono tu małym gościom. Do ich dyspozycji jest kolorowy kącik, wyposażony w tablice, zabawki i miejsce do jedzenia. Sąsiaduje z wygodnymi kanapami, na których chętnie zasiadają grupki zadowolonych mam.
PSST! Wygraną z Top Chef pani Katarzyna przeznaczyła na modernizację kuchni i lifting całego lokalu. To się nazywa profesjonalizm!
12/20
Międzynarodowa/Rodzinna
Olszewskiego 128
51-648 Wrocław
tel. +48 530 530 918
www.olszewskiego128.com
Czynne
pon.–sob. 13.00–22.00
niedz. 13.00–20.00
kuchnia:pon.–sob. do 21.30niedz. do 20.00
Średnie ceny
przystawka 25 zł
danie główne 43 zł
deser 15 zł
Płatność kartą
Visa MC
- Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin
Szefowa kuchni Iwona Niemczewska
Szefowa kuchni i zarazem właścicielka restauracji Iwona Niemczewska kształciła się w Le Cordon Bleu w Londynie oraz Institut Paul Bocuse w Lyonie. Jej kuchnia pełna jest lokalnych produktów, a dania dopracowane.
Restauracja mieści się na ulicy Piłsudskiego, między placem Odrodzenia a placem Grunwaldzkim, na parterze odnowionej kamienicy. Przyjemne kolorowe wnętrze z dużą liczbą luster i stoliki z eleganckimi szarymi obrusami zachęcają do spotkań w gronie rodzinnym, jak i kameralnych służbowych.
Na przystawkę warto wziąć pierogi z ogonami byczymi. Miękkie i soczyste mięso zamknięte jest w cienkim cieście; w roli dodatku występuje zredukowany esencjonalny bulion z drobnymi kawałkami marchewki. Barszcz z pachnących i słodkich buraków czerwonych, z uszkami pełnymi świetnie doprawionej kapusty i grzybów, jest podany w pięknie rozpraszającej światło, przezroczystej misce. Wygląda jak arystokrata i równie wytwornie smakuje. Zamówiwszy trio ze świnki, dostaniemy miękki jak masło, aromatyczny boczek, soczystą, delikatną i pachnącą polędwiczkę oraz najwyższej klasy kaszankę. Mięso świetnie uzupełniają pomidorki koktajlowe o apetycznie skarmelizowanych skórkach. Nie będą zawiedzeni miłośnicy ryb: sum podany na ryżu oraz towarzyszący mu słodko-kwaśny, aksamitny sos z mango na długo zapadną im w pamięć.
PSST! Szefowa kuchni jest też cukierniczką: deser obowiązkowy!
13/20
Nowatorska/Swobodna
Piłsudskiego 18/270-460 Szczecin
tel. +48 91 488 82 02
+48 605 234 537
www.zdrugiejstronylustra.pl
Czynne
wt.–czw. 13.00–21.00
pt.–sob. 13.00–22.00
niedz. 13.00–19.00
Średnie ceny
przystawka 34 zł
danie główne 59 zł
deser 16 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx