Reklama

Smak to za mało

Specjalnych kolacji organizowanych przez szefów w całej Polsce jest coraz więcej. Jednak ostatniego wydarzenia zorganizowanego w Poznaniu długo nikt nie przebije!

Aktualizacja: 23.06.2016 23:49 Publikacja: 23.06.2016 20:35

Smak to za mało

Foto: Flash Group/Błażej Pszczółkowski

To kolacja na 88 rąk, która odbyła się tydzień temu w restauracji Cucina. I wbrew pozorom wcale nie wielkość obsady kuchni robi tu wrażenie, ale misja tego spektaklu – akcja dobroczynna. Wszyscy gotujący dzień wcześniej zarejestrowali się jako dawcy szpiku, a dochód z kolacji i towarzyszących jej licytacji przeznaczono na wsparcie Fundacji Anny Wierskiej Dar Szpiku.

Spiritus movens tego przedsięwzięcia był Ernest Jagodziński, laureat nagrody Szefa Jutra Regionu Wielkopolska i Dolny Śląsk przyznanej przez „Żółty Przewodnik" Gault & Millau. Zebrał on w swojej restauracji kilku kulinarnych asów: Adama Woźniaka z gdańskiego Dworu Oliwskiego, Artura Skotarczyka, szefa kuchni poznańskiej Mugi, świeżo upieczonego zdobywcę tytułu Szefa Roku tego regionu, oraz jednego z najlepszych polskich cukierników – Tomasza Dekera. Razem dali popis kulinarnych umiejętności, ludzkiej wrażliwości i solidarności. Sama kolacja była wzruszająca. Pełna sala, koncert, wystudiowane dania, precyzyjnie dobrane pairingi. A wszystko to w atmosferze podniosłej, a jednocześnie serdecznej i przyjacielskiej.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Patronat Rzeczpospolitej
Jubileuszowa gala wręczenia nagród Koryfeusz Muzyki Polskiej 2025
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Kultura
Wizerunek to potęga: pantofelki kochanki Edwarda VIII na Zamku Królewskim
Kultura
Czytanie ma tylko dobre strony
Kultura
Popkulturowa kariera „Stańczyka", czyli od muralu w Paryżu do okładki płyty Lady Gaga
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Kultura
Polski projekt z nagrodą DesignEuropa Awards 2025
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama