Reklama
Rozwiń

Rolnicy łatwiej sprzedadzą własne wyroby

Bez sztucznych dodatków i z własnego gospodarstwa muszą pochodzić szynki, kiełbasy i przetwory, by rolnik mógł je sprzedać bezpośrednio konsumentowi.

Aktualizacja: 05.10.2016 10:07 Publikacja: 05.10.2016 08:05

Rolnicy łatwiej sprzedadzą własne wyroby

Foto: 123RF

Takie wymagania określa projekt nowej ustawy o sprzedaży żywności przez rolników, który dziś trafi do pierwszego czytania w Sejmie. Propozycja posłów z Kukiz 15 ma ułatwić rolnikom zbyt swoich wyrobów.

Projekt z jednej strony ułatwi rolnikom sprzedaż własnych produktów, a konsumentom kupno produktów, które nie są nafaszerowane sztucznymi konserwantami czy innymi chemicznymi dodatkami. Z tym, że taka sprzedaż będzie możliwa pod pewnymi warunkami. Oprócz tego, że mają one być np. z własnego gospodarstwa czy z własnych upraw rolnika, to wyroby takie muszą być również przetworzone w sposób naturalny i tradycyjny. Trzeba je będzie oznaczyć adresem gospodarstwa i podać przybliżony skład produktu.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W sądzie i w urzędzie
Nowa funkcja w mObywatelu. Przyda się na starość
Praca, Emerytury i renty
Prawdziwy szał na świadczenie dla seniorów
Prawnicy
Kto najlepiej uczy przyszłych prawników w Polsce? Ranking „Rzeczpospolitej”
Edukacja i wychowanie
Jakie są najlepsze uczelnie w Polsce? Opublikowano ranking Perspektywy 2025
Zawody prawnicze
Ranking kancelarii prawniczych 2025. Znamy zwycięzców