Rolnicy łatwiej sprzedadzą własne wyroby

Bez sztucznych dodatków i z własnego gospodarstwa muszą pochodzić szynki, kiełbasy i przetwory, by rolnik mógł je sprzedać bezpośrednio konsumentowi.

Aktualizacja: 05.10.2016 10:07 Publikacja: 05.10.2016 08:05

Rolnicy łatwiej sprzedadzą własne wyroby

Foto: 123RF

Takie wymagania określa projekt nowej ustawy o sprzedaży żywności przez rolników, który dziś trafi do pierwszego czytania w Sejmie. Propozycja posłów z Kukiz 15 ma ułatwić rolnikom zbyt swoich wyrobów.

Projekt z jednej strony ułatwi rolnikom sprzedaż własnych produktów, a konsumentom kupno produktów, które nie są nafaszerowane sztucznymi konserwantami czy innymi chemicznymi dodatkami. Z tym, że taka sprzedaż będzie możliwa pod pewnymi warunkami. Oprócz tego, że mają one być np. z własnego gospodarstwa czy z własnych upraw rolnika, to wyroby takie muszą być również przetworzone w sposób naturalny i tradycyjny. Trzeba je będzie oznaczyć adresem gospodarstwa i podać przybliżony skład produktu.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Prawo karne
Morderstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Obrońca podejrzanego: nie przyznał się
Ubezpieczenia i odszkodowania
Rekordowe odszkodowanie dla pacjenta. Miał operację kolana, wypisano go bez nogi
Prawo dla Ciebie
Jest decyzja SN ws. wytycznych PKW. Czy wstrząśnie wyborami?
Prawo karne
Mieszkanie Nawrockiego. Nieprawdziwe oświadczenia w akcie notarialnym – co na to prawo karne?
Matura i egzamin ósmoklasisty
Matura i egzamin ósmoklasisty 2025 z "Rzeczpospolitą" i WSiP
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem