Świerszcze pojawią się w 250 sklepach na terenie całej Wielkiej Brytanii - informuje dziennik "The Guardian".
Brytyjska sieć zdecydowała się wprowadzić owady do swojej oferty spożywczej nie tylko ze względu na rosnące dla środowiska naturalnego zagrożenie związane z produkcją mięsa, ale także ze względu na rosnące zainteresowanie klientów "zagranicznymi smakami". Jedzenie owadów jest popularne w biedniejszych regionach świata jak Chiny czy południowo-wschodnia Azja, ale zainteresowanie nimi rośnie także na bogatej północy.

Sainsbury's jest pierwszą dużą brytyjską siecią, która zdecydowała się wzbogacić asortyment spożywczy o jadalne owady. Jednak mniejsze sklepy już dawno je oferują. Podobnie jak kilka restauracji, które mają nawet dania z makaronem przybrane posypka z owadów.
Dania z owadów serwuje m.in. restauracja w centrum Londynu - Archipelago, która specjalizuje się w egzotycznych daniach oraz restauracja słynnego kucharza Hestona Blumenthala - Fat Duck, która ma trzy gwiazdki Michelina i uważana jest za jedną z najlepszych restauracji na świecie.
Nowa oferta Sainsbury's pojawi się w 250 sklepach na terenie Wielkiej Brytanii w postaci świerszczy smażonych na chrupko w sosie barbecue. Producentem jest londyńska firma Eat Grub, specjalizująca się w przetwarzaniu owadów do celów spożywczych. W opakowaniu, które ma kosztować 1,5 funta (około 7 złotych) będzie po 50 owadów.
Eat Grub od 2014 roku produkuje nie tylko owady w formie przegryzek, ale także mąki, proszku proteinowego oraz batonów proteinowych.
Według ekspertów na świecie jest ponad tysiąc jadalnych odmian owadów a światowy rynek może być wart do 2032 roku nawet 520 mln dolarów.
Za przykładem Sainsbury's idzie też kolejna brytyjska sieć handlowa. Selfridges od lutego 2019 roku będzie sprzedawać w swoich sklepach produkty z owadów pod marką Jimini's - głównie batony proteinowe zawierające mąkę z owadów. Produkty Jimini'S sprzedawane są także w takich sklepach jak Fortnum & Mason oraz Planet Organic.
Od 1 stycznia 2018 roku przedsiębiorcy mogą sprzedawać w polskich sklepach owady jako żywność, o ile uzyskają stosowne zezwolenie od Komisji Europejskiej.