Normalny rok dla wina na świecie

Produkcja wina w tym roku na świecie zmalała o 10 proc., bo najwięksi producenci: Francja, Włochy i Hiszpania odczuli najbardziej kaprysy pogody — podała Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina (OIV).

Aktualizacja: 31.10.2019 18:14 Publikacja: 31.10.2019 17:58

Normalny rok dla wina na świecie

Foto: shutterstock

W pierwszej ocenie bieżącego roku stwierdziła, że na świecie powstało 263 mln hektolitrów (hl). Nie jest to jednak zła wiadomość dla miłośników tego trunku: spadek w porównaniu z 294 mln hl w 2018 r. sprowadził jedynie produkcję do średniego poziomu, po nadzwyczajnym ubiegłym roku.

Francja i Włochy przodujące w Unii Europejskiej zmniejszyły produkcję o 15 proc., a Hiszpania o 24 proc. Ich łączna produkcja była mniejsza od 5-letniej średniej — poinformowała OIV. „Można to wyjaśnić głównie zmienną pogodą, zwłaszcza bardzo zimną i deszczową wiosną, a następnie bardzo upalnym latem bez opadów" — cytuje Reuter komunikat tej organizacji z Paryża.

Produkcja w 28 krajach Unii, na które przygada ok. 60 proc. całej produkcji wina, wyniosła 156 mln hl, o 26,7 mln mniej niż przed rokiem. Na Francję., Włochy i Hiszpanię przypada 80 proc. unijnej produkcji.

Lepsze wiadomości dotyczyły producentów w Stanach. Według wstępnych oszacowań OIV, tam produkcja zmalała tylko o 1 proc., ale ostateczna ocena może zmienić się w w następnych miesiącach.

Spadek nastąpił też na południowej półkuli, choć poziom był zbliżony do średniej z ostatnich 5 lat. Argentyna i Chile, dwa największe kraje od wina w Ameryce Płd. zanotowały spadek produkcji o 10 i 7 proc.

Mimo suszy w porze winobrania produkcja we RPA zwiększyła się o 3 proc. do 9,7 mln hl, ale w ubiegłym roku była bardzo kiepska.

OIV w ocenie produkcji wina nie bierze pod uwagę soków i moszczu, opiera się na informacjach uzyskanych w 28 krajach, na które przypadało w 2018 r. 86 proc. produkcji.

W pierwszej ocenie bieżącego roku stwierdziła, że na świecie powstało 263 mln hektolitrów (hl). Nie jest to jednak zła wiadomość dla miłośników tego trunku: spadek w porównaniu z 294 mln hl w 2018 r. sprowadził jedynie produkcję do średniego poziomu, po nadzwyczajnym ubiegłym roku.

Francja i Włochy przodujące w Unii Europejskiej zmniejszyły produkcję o 15 proc., a Hiszpania o 24 proc. Ich łączna produkcja była mniejsza od 5-letniej średniej — poinformowała OIV. „Można to wyjaśnić głównie zmienną pogodą, zwłaszcza bardzo zimną i deszczową wiosną, a następnie bardzo upalnym latem bez opadów" — cytuje Reuter komunikat tej organizacji z Paryża.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku