Reklama

#RZECZoBIZNESIE: Stanisław Kowalczyk: Fałszowanie żywności jest poważnym problemem

- Dzisiaj kiełbasę możemy wytworzyć w ogóle bez mięsa - mówi prof. Stanisław Kowalczyk, ekspert ds. bezpieczeństwa i jakości żywności.

Aktualizacja: 14.06.2016 14:54 Publikacja: 14.06.2016 13:34

#RZECZoBIZNESIE: Stanisław Kowalczyk: Fałszowanie żywności jest poważnym problemem

Foto: Rzeczpospolita

Fałszowanie żywności poprzez zmianę oryginalnych składników produktów na ich tańsze podróbki jest coraz większym problemem na całym świecie. Producenci starają się na wszelkie sposoby obniżyć koszty produkcji, co prowadzi do znacznego pogorszenia jakości żywności. Przykładem tego jest choćby cukier.

- Można domieszać takie składniki, które zwiększą masę cukru, a jednocześnie będzie je trudno wykryć przy spożyciu – wyjaśnia Stanisław Kowalczyk.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Przemysł spożywczy
Wojna o piwo i „małpki” w Sejmie. Kto zyska na zakazie reklam?
Reklama
Reklama