W Polsce jest ok 70 tys. restauracji i różnego typu placówek gastronomicznych, zatem udział tych przyjmujących zamówienia na odległość jest już wysoki. Z branżowych szacunków wynika, że w tej grupie większość działa już także w internecie.
– Choć rynek zamówień online stanowi teraz zaledwie 5–6 proc. całości, ma ogromny potencjał – rośnie najszybciej, o około 60–70 proc. rok do roku. Optymizmem napawa też porównanie z zagranicznymi rynkami, gdzie zamówienia online mają ponad 20 proc. udziału – mówi Bartosz Sala, prezes PizzaPortal.pl, którego inwestorem jest AmRest.
Optymistą jest też Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl. – Obsługujemy w tej chwili niemal 6 tys. restauracji. Średnia wartość składanego zamówienia rośnie, liczba klientów i restauracji współpracujących również – mówi. – Patrząc na wyniki generowane przez naszą grupę Takeaway.com w innych krajach widać, że polski rynek ma ogromn...
Wybierz najkorzystniejszą ofertę i zyskaj dostęp do najważniejszych tekstów rp.pl z sekcji: Wydarzenia, Ekonomia, Prawo, Plus Minus; w tym ekskluzywnych tekstów publikowanych wyłącznie na rp.pl.
Dostęp do treści rp.pl - pakiet podstawowy nie zawiera wydania elektronicznego „Rzeczpospolitej”, archiwum tekstów, treści pochodzących z tygodników prawnych, aplikacji mobilnej i dodatków dla prenumeratorów.