Michelin: restauracja ma być też dla zwykłych ludzi

Maleńka tokijska restauracja w podziemiu, w której jadł Barack Obama, pokazana w filmie dokumentalnym „Jiro Dreams of Sushi”, nie weszła do tegorocznego Przewodnika Michelina, bo nie przyjmuje rezerwacji od zwykłych ludzi.

Aktualizacja: 28.11.2019 04:41 Publikacja: 27.11.2019 11:17

Kadr z filmu Jiro Dreams of Sushi (2011)

Kadr z filmu Jiro Dreams of Sushi (2011)

Foto: Flickr /18r

„Sukiyabashi Jiro Honten” dysponująca 10 miejscami przy kontuarze, prowadzona przez 94-letniego Jiro Ono, powszechnie uważanego za jednego z największych na świecie kucharzy od sushi, miała trzy gwiazdki Michelin Guide od czasu opublikowania w 2007 r. pierwszego przewodnika po lokalach gastronomicznych w Tokio. Wraz z inną 3-gwiazdkową „Sushi Saito” nie znalazła się jednak w Przewodniku Michelina 2020, bo obie nie przyjmują rezerwacji od zwykłych ludzi — wyjaśnili twórcy przewodnika.

Lokal pana Ono padł najwyraźniej ofiarą własnego sukcesu, zwłaszcza wśród turystów, a przyczynił się do tego film dokumentalny z 2011 r. o jego szefie w okularach, który tłumaczył, jak masuje ośmiornicę, aby zmiękła przed gotowaniem — pisze Reuter.

Czytaj także: Ile średnio wydają Polacy w restauracjach? Ta liczba rośnie 

Jiro Ono założył go w 1965 r., nadal jest głównym kucharzem, a pomaga mu syn. Menu „omakase” złożone z 20 pozycji zaczyna się od ceny 40 tys. jenów (370 dolarów) plus podatek, bez cen napojów. 

Restauracja informuje na swym portalu, że nie przyjmuje rezerwacji telefonicznych, a cudzoziemcy chcący tu zjeść sushi powinni zamawiać miejsce za pośrednictwem hotelowego concierge'a. Jeśli ktoś zatelefonuje do restauracji przed jej otwarciem, to usłyszy automatyczne przeprosiny, że nie są przyjmowane takie rezerwacje. Wiele japońskich lokali postępuje podobnie, uznaje tylko wcześniejsze zapisy, aby uniknąć komplikacji z odwoływaniem rezerwacji i płatnościom.

Prezydent Obama jadł w „Sukiyabashi Jiro Honten” podczas wizyty w Japonii w 2014 r. i siedział obok premiera Shinzo Abe przy wąskim drewnianym kontuarze. Po posiłku miał powiedzieć, że było to najlepsze sushi w jego życiu.

Mimo wykluczenia z przewodnika niewątpliwie najsłynniejszej restauracji sushi na świecie Michelin podkreślił, że Tokio jest światową metropolią od względem liczby restauracji z jego gwiazdkami — jest ich 226, w tym 11 otrzymało najwyższą ocenę 3 gwiazdek.

„Sukiyabashi Jiro Honten” dysponująca 10 miejscami przy kontuarze, prowadzona przez 94-letniego Jiro Ono, powszechnie uważanego za jednego z największych na świecie kucharzy od sushi, miała trzy gwiazdki Michelin Guide od czasu opublikowania w 2007 r. pierwszego przewodnika po lokalach gastronomicznych w Tokio. Wraz z inną 3-gwiazdkową „Sushi Saito” nie znalazła się jednak w Przewodniku Michelina 2020, bo obie nie przyjmują rezerwacji od zwykłych ludzi — wyjaśnili twórcy przewodnika.

Lokal pana Ono padł najwyraźniej ofiarą własnego sukcesu, zwłaszcza wśród turystów, a przyczynił się do tego film dokumentalny z 2011 r. o jego szefie w okularach, który tłumaczył, jak masuje ośmiornicę, aby zmiękła przed gotowaniem — pisze Reuter.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku