Reklama
Rozwiń
Reklama

Zdrowsze wędzenie szynki

Naukowcy sięgają do rozwiązań stosowanych w motoryzacji, by znaleźć mniej toksyczny sposób przyrządzania niektórych dań.

Aktualizacja: 12.04.2018 19:26 Publikacja: 12.04.2018 19:10

Dym pozbawiony toksycznych substancji pachnie delikatniej

Dym pozbawiony toksycznych substancji pachnie delikatniej

Foto: AdobeStock

Przetwarzanie żywności dymem może dostarczać wyśmienitego, bogatego bukietu smaku, ale również uwalniać niepożądane, rakotwórcze substancje. Aby zmniejszyć zawartość karcynogenu w wędzonej żywności, naukowcy przyjrzeli się przemysłowi samochodowemu. Przepuścili dym przez filtr zeolitowy, aby usunąć zawieszone w nim szkodliwe związki. Eksperyment nie tylko przyniósł zaskakująco pozytywne efekty, ale pojawił się też zaskakujący bonus – wyśmienity smak potraw!

Wyniki badań zaprezentowano w marcu br. podczas konferencji „255th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society". – Nie wszystkie produkty wędzone są niebezpieczne, ale wiemy, że większość może zawierać niski poziom toksycznych substancji, więc powinniśmy spróbować je usunąć – mówi kierownik badań dr Jane K. Parker. – Byłoby idealnie, gdybyśmy mogli produkować zdrowszy dym, zachowując jednocześnie ten sam wspaniały smak. Filtry zeolitowe, te same, które są mocowane w rurach wydechowych, zostały wykorzystane w przemyśle samochodowym do redukcji zanieczyszczeń środowiska, ale dotąd nigdy nie stosowano ich do produkcji żywności. Chcemy to zmienić.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Materiał Partnera
Rodzinny wzór na biznes. Dlaczego zakładamy firmy?
Materiał Partnera
Gąbka na CO₂. Polimer z UW zamienia cieplarniany gaz w surowiec
Nauka
Mops i pekińczyk. Dog i pudel. Kiedy zaczęła się ta różnorodność?
Materiał Partnera
Czy AI zastąpi pracowników skarbówki? Sztuczna inteligencja a podatki
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Materiał Partnera
Od wyznaczania czasu po nowe światy. Obserwatorium Astronomiczne UW skończyło 200 lat
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama