Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” co dziesiąty Polak jest już wegetarianinem, a kolejne 10 proc. planuje wyeliminować ze swojej diety mięso. Dodatkowo 4 proc. Polaków jest weganami, czyli całkowicie wykluczyło ze swojego menu produkty pochodzenia zwierzęcego, a kolejne 5 proc. planuje niebawem wypróbować dietę wegańską. Badanie zostało przeprowadzone w 2020r. przez ogólnopolski instytut badawczy na grupie 1020 Polaków w wieku 18-65 lat.

Polacy są także coraz bardziej zainteresowani tzw. dietami specjalistycznymi jak bezglutenowa, bez laktozy, czy całkowicie wykluczająca nabiał z posiłków. Już 13 proc. Polaków wykluczyło z menu laktozę, a 6 proc. całkowicie wyeliminowało z diety nabiał, posiłki bezglutenowe jada 12 proc. respondentów a kolejne 7 proc. planuje wykluczenie glutenu z diety. Na popularności zyskuje również odżywianie sezonowe, czyli wybieranie produktów spożywczych i dań z najbardziej dostępnych o danej porze roku składników. W ten sposób stara odżywiać się już 44 proc. Polaków.

 

- Miesięcznie odnotowujemy 5 proc. wzrost zamówień w kategorii programów wykluczających mięso. Najwięcej zamówień bez podziału na płeć przypada na województwa mazowieckie i pomorskie.  W przypadku podziału na płeć diety bezmięsne chętniej zamawiają kobiety. Diety roślinne to trend, który będzie szczególnie przybierał na sile, ponieważ z badań immunologów Polskiej Akademii Nauk wynika, że dieta wegetariańska wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego – mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel firmy Kukuła Healthy Food. - Cieszy też fakt, że coraz więcej Polaków zwraca uwagę na to, co je i stawia na dobrze zbilansowane diety uwzględniające odpowiedni rozkład makro i mikro składników. Pamiętajmy, że tylko takie programy dietetyczne przynoszą długotrwałe rezultaty i zapewniają energię na cały dzień.

Jednak zdrowe odżywianie wymaga większych nakładów czasu. Dlatego też, wiele osób ułatwia sobie życie, zwłaszcza podczas pracy zdalnej, decydując się na zamówienie cateringu dietetycznego. Jest to tym łatwiejsze, że zamknięte lokale gastronomiczne częściej decydują się na świadczenie usług cateringowych.