Odszedł filozof wolności i zdrowego rozsądku

W sobotę w wieku 72 lat zmarł prof. Miłowit Kuniński. Był historykiem filozofii i filozofem polityki.

Aktualizacja: 11.06.2018 22:58 Publikacja: 11.06.2018 19:25

1946–2018

1946–2018

Foto: Fotorzepa, Łukasz Trzciński

Przez kilkanaście lat pełnił funkcję prezesa Ośrodka Myśli Politycznej w Krakowie. Był profesorem Zakładu Historii Filozofii w Instytucie Filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz do 2008 roku Wyższej Szkoły Biznesu – National Louis University w Nowym Sączu.

Naukowo zajmował się przede wszystkim nowożytną i współczesną myślą polityczną. Był jednym z najwybitniejszych polskich znawców liberalizmu. Opublikował m.in. monografię pt. „Wiedza, etyka i polityka w myśli Friedricha Augusta von Hayeka" poświęconą dorobkowi słynnego obrońcy i teoretyka wolności gospodarczej. Sympatię dla koncepcji wolnościowych zmarły filozof łączył z konserwatywną i chrześcijańską wrażliwością. W polityce był zwolennikiem umiarkowania i wprowadzania zmian w ewolucyjny, a nie rewolucyjny sposób. Jego najważniejsze teksty ukazały się w zbiorze zatytułowanym „O cnotach, demokracji i liberalizmie rozumnym". Ten właśnie światopogląd zbliżył go do innego krakowskiego filozofia, Mirosława Dzielskiego, z którym blisko się przyjaźnił. Kuniński propagował i kontynuował myśl autora pracy „Odrodzenie ducha – budowa wolności" po jego przedwczesnej śmierci w 1989 roku.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?