W restauracji Malinowa oferuje np. duszoną grasicę z warzywami w emulsji z czerwonego wina (45 zł) i podaje ją z zabajone z trawy żubrowej. Gotuje nietypowe zupy – rosół z węgorza z minipierogami nadziewanymi musem rakowym i kaszą jaglaną (33 zł) czy żurek z purée z buraków czerwonych i faszerowanym jajem przepiórczym (26 zł). Ryby także podaje w nowatorski sposób. Smażony filet z jesiotra zapieka pod żubrówkowym zabajone (99 zł), a halibuta pod chrustem z gruszki i białego sera (79 zł). Okrasa tworzy także co miesiąc menu degustacyjne, o którym mówi: – To wizytówka szefa kuchni. Moje menu jest najodważniejsze ze wszystkich kart, jakie przygotowuję w hotelu. To moje smaki, moja wizja nowoczesnej kuchni polskiej. Chcę pokazać: taki właśnie jestem. Lubię, jak gość poddaje się woli kucharza, jeśli godzi się na to, by być zaskakiwanym. Lubię, żeby kolacja to był show, przedstawienie. Chcę oczarować gości kuchnią, winem i obsługą.
W Bristolu odbywają się „obiady czwartkowe”, cykl kulinarnych spotkań z ludźmi ze świata kuchni, rozrywki i nauki.
Restauracja Malinowa to miejsce, w którym „wypadało bywać” w okresie międzywojennym. Teraz odzyskało dawną renomę. Prestiżowy przewodnik Michellin rekomenduje ją, jako miejsce godne odwiedzenia.
ul. Krak. Przedmieście 42/22, Śródmieście tel. 022 551 18 32
e-mail: – bristol@lemeridien.com