Malinowa

Karol Okrasa, szef kuchni w hotelu Bristol, jest jednym z młodszych szefów w Polsce – ma 28 lat. To kucharz z twórczą osobowością. Fascynuje go kuchnia polska. Przekształca znane dania w zaskakujące kompozycje smakowe

Aktualizacja: 08.02.2008 20:30 Publikacja: 07.02.2008 20:30

Malinowa

Foto: Rzeczpospolita

W restauracji Malinowa oferuje np. duszoną grasicę z warzywami w emulsji z czerwonego wina (45 zł) i podaje ją z zabajone z trawy żubrowej. Gotuje nietypowe zupy – rosół z węgorza z minipierogami nadziewanymi musem rakowym i kaszą jaglaną (33 zł) czy żurek z purée z buraków czerwonych i faszerowanym jajem przepiórczym (26 zł). Ryby także podaje w nowatorski sposób. Smażony filet z jesiotra zapieka pod żubrówkowym zabajone (99 zł), a halibuta pod chrustem z gruszki i białego sera (79 zł). Okrasa tworzy także co miesiąc menu degustacyjne, o którym mówi: – To wizytówka szefa kuchni. Moje menu jest najodważniejsze ze wszystkich kart, jakie przygotowuję w hotelu. To moje smaki, moja wizja nowoczesnej kuchni polskiej. Chcę pokazać: taki właśnie jestem. Lubię, jak gość poddaje się woli kucharza, jeśli godzi się na to, by być zaskakiwanym. Lubię, żeby kolacja to był show, przedstawienie. Chcę oczarować gości kuchnią, winem i obsługą.

W Bristolu odbywają się „obiady czwartkowe”, cykl kulinarnych spotkań z ludźmi ze świata kuchni, rozrywki i nauki.

Restauracja Malinowa to miejsce, w którym „wypadało bywać” w okresie międzywojennym. Teraz odzyskało dawną renomę. Prestiżowy przewodnik Michellin rekomenduje ją, jako miejsce godne odwiedzenia.

ul. Krak. Przedmieście 42/22, Śródmieście tel. 022 551 18 32

e-mail: – bristol@lemeridien.com

strona internetowa: www.lemeridien.com/warsaw

czynne: wt.-sob. 18-23

można płacić kartą

- duszona grasica z warzywami w emulsji z czerwonego wina, podana z zabajone z trawy żubrowej 45 zł

- zupa z dyni z pieczonymi kluseczkami z ciemnego chleba i sera 26 zł

- halibut zapiekany pod chrustem z gruszki i białego sera, podany na confit z czerwonej cebulki i duszoną marchewką 79 zł

- mus czekoladowy z ukrytym porzeczkowym kremem brulee w kompozycji sosu z gorzkiej czekolady 33 zł

rachunek (bez win): 183 zł

W restauracji Malinowa oferuje np. duszoną grasicę z warzywami w emulsji z czerwonego wina (45 zł) i podaje ją z zabajone z trawy żubrowej. Gotuje nietypowe zupy – rosół z węgorza z minipierogami nadziewanymi musem rakowym i kaszą jaglaną (33 zł) czy żurek z purée z buraków czerwonych i faszerowanym jajem przepiórczym (26 zł). Ryby także podaje w nowatorski sposób. Smażony filet z jesiotra zapieka pod żubrówkowym zabajone (99 zł), a halibuta pod chrustem z gruszki i białego sera (79 zł). Okrasa tworzy także co miesiąc menu degustacyjne, o którym mówi: – To wizytówka szefa kuchni. Moje menu jest najodważniejsze ze wszystkich kart, jakie przygotowuję w hotelu. To moje smaki, moja wizja nowoczesnej kuchni polskiej. Chcę pokazać: taki właśnie jestem. Lubię, jak gość poddaje się woli kucharza, jeśli godzi się na to, by być zaskakiwanym. Lubię, żeby kolacja to był show, przedstawienie. Chcę oczarować gości kuchnią, winem i obsługą.

Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Wydarzenia
100 sztafet w Biegu po Nowe Życie ponownie dla donacji i transplantacji! 25. edycja pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia Izabeli Leszczyny.
Wydarzenia
Marzyłem, aby nie przegrać
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Materiał Promocyjny
4 letnie festiwale dla fanów elektro i rapu - musisz tam być!