Jak miewa się nasza wyobraźnia? Na to pytanie możemy sobie odpowiedzieć, oglądając otwierającą się dziś wystawę Marcina Przybyłki. Jego inspiracją są zdjęcia z wakacji – takie, jakich każdy z nas ma wiele. Prezentowana fotografia to jednak jedynie fragmenty oryginału. Dzięki ekstremalnym zbliżeniom widzimy na nich elementy, na które normalnie nie zwracamy uwagi. Ul. Burakowska 9, tel. 022 637 36 10, wernisaż: godz. 18.
igse
Czarodziejskie spotkania - Czytelnia Edukacyjna Nr XVII
Jeśli nie obawiasz się smoków i dobrze czujesz się w zaczarowanym świecie wróżek i elfów, masz od dwóch do sześciu lat i lubisz się bawić, przyjdź! Czekają tu na ciebie zabawy plastyczne, taniec z tęczową chustą i spotkanie z baśniowymi bohaterami. Konieczne zapisy telefoniczne. Ul. Powst. Śląskich 17, tel. 022 666 17 69, godz. 16.30.
Godzina Bajki - Instytut Francuski
Okazja do spotkania z językiem francuskim dla najmłodszych adeptów lekcji językowych (od lat czterech). Dzieci posłuchają dwóch bajek, każda opowiadana będzie w wersji francuskiej i polskiej. Uczestnicy będą mogli również stworzyć własną ilustrację do poznanych historii. Ul. Senatorska 38, tel. 022 505 98 00, godz. 17.
Rymujemy i język gimnastykujemy - Biblioteka dla dzieci i młodzież y Nr 24
W Tygodniu Bibliotek najmłodsi czytelnicy (od pięciu do siedmiu lat) spotkają się z twórczością Małgorzaty Strzałkowskiej – autorki i ilustratorki książek dla dzieci, posłuchają trzeszczących wierszyków Agnieszki Frączek i dowiedzą się, jakie książki napisała Zofia Beszczyńska. Kolejną imprezą z tego cyklu będzie współczesne spotkanie dzieci (od siedmiu do 11 lat) z Królem Maciusiem I pt. „Maciek na prezydenta!“ (piątek, godz. 17.30). Ul. Świętojańska 5, tel. 022 828 64 59, godz. 17.30.
tr
The Olive
W czwartki w godz. 18 – 20 w cenie 139 zł od osoby można korzystać tu z obfitej oferty makaronów (tagliatelle białe, taglioline czerwone, taglioline czarne, garganelli) z rozmaitymi sosami. Można także wybierać dodatki, np. małże, szparagi, kaczkę, szpinak, krewetki. Szef kuchni Marcin Sasin przygotowuje różne makaronowe dania – na zimno i ciepło, na słono i słodko. Najlepiej smakują w towarzystwie specjalnie wyselekcjonowanych win włoskich. Menu The Olive jest zestawem dań śródziemnomorskich – nie tylko z europejskiej, ale też afrykańskiej i azjatyckiej strony Basenu Morza Śródziemnego. Hotel Sheraton, ul. Prusa 2, tel. 022 450 67 06.
Santorini, Mirador, Absynt
Nadszedł sezon szparagowy. We wszystkich restauracjach rodzeństwa Kręglickich wprowadzono wkładki do kart. Na rodzinną wyprawę zaprasza Santorini. W greckiej karcie znajdziemy m.in. zapiekane szparagi z sosem pomidorowym i serem feta (24 zł), pieczoną jagnięcinę ze szparagami i kozim serem (45 zł), grillowany comber jagnięcy z serem holoumi i szparagami (70 zł).
W karcie hiszpańskiego Miradora są zielone szparagi z langustynką w sosie berneńskim (32 zł) i białe szparagi pod zielonym beszamelem zapiekane z serem Manchega
(28 zł). W Absyncie podają zielone szparagi pod sosem berneńskim (24 zł), szparagi z owczym serem i sosem vierge (28 zł) oraz sałatkę z młodego szpinaku, szparagów, truskawek i piersi kurczaka. Santorini, ul. Egipska 7, tel. 022 672 48 57;
Mirador, ul. Grzybowska 2, tel 022 436 34 34; Absynt, ul. Wspólna 35, tel. 022 621 18 81.
mq