Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej

Zrazy z gęsi, kacze udo z kluskami śląskimi, rolada wołowa, krem z pieczonej gęsi, serniki, szarlotki i bezy – to tylko niektóre dania, jakie przygotowały restauracje w całym kraju na Tydzień Kuchni Polskiej.

Publikacja: 02.11.2023 16:05

Już w ten piątek rusza Tydzień Kuchni Polskiej. Jednym z serwowanych dań będzie bigos.

Już w ten piątek rusza Tydzień Kuchni Polskiej. Jednym z serwowanych dań będzie bigos.

Foto: adobe stock

Kulinarna akcja rozpocznie się 3 listopada (piątek) i potrwa dłużej niż tydzień – do 26 listopada. „Jak co roku chcemy inspirować do odkrywania polskich smaków w wyjątkowych, intrygujących odsłonach, jednocześnie promując doskonałą polską kuchnię” – zapowiadają organizatorzy.

Każda z restauracji, które zgłosiły się do programu, przygotowała po dwa zestawy złożone z trzech dań. W ich skład wchodzą: przystawka lub zupa, danie główne i deser. W tej edycji wydarzenia głównym motywem jest tradycyjna polska kuchnia w niecodziennym, ciekawym wykonaniu.

Schabowy na pół talerza, rosół i zalewajki

Przykładowo Dębowa Decha ze Złotoryi proponuje m.in. krem z pasternaku z prażonym orzechem laskowym i olej z kwiatu kopru, zraza wieprzowego z purée maślanym i pieczarkami w ziołach, karmelizowaną dynię i lody na kruszonce. Pałac Pawłowice w Gorzowie Wielkopolskim postawił na krem z dyni z prażonymi pestkami oraz filet z kaczki z dodatkiem puree z kalafiora. Z kolei warszawska klubokawiarnia Jaś i Małgosia przygotowała tradycyjny żurek z białą kiełbasą, kotlet schabowy na pół talerza oraz domowy jabłecznik Babci Ani na ciepło.

– Przez cały czas trwania Tygodnia Kuchni Polskiej menu będzie stałe, trzydaniowe – mówi współwłaściciel Jasia i Małgosi Maciej Marks. – Są w nim nasze hity – żurek i kotlet schabowy.

W propozycjach przygotowanych przez restauracje królują: dynia, kaczka, schab i szarlotka. Przykładowo można tam też znaleźć placki porowe z sosem grzybowym, zalewajkę gryczaną z boczkiem i kluską na parze, rosół z koguta i wołowiny z pulpetami czy pierogi z gęsiną z sosem borowikowym. Pojawiają się też takie dania jak filet z sandacza opiekany w brązowym maśle, wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym, solanka mięsna, zrazy z gęsi czy comber z królika. Z kolei wśród deserów można znaleźć takie dania jak aksamitny sernik z musem truskawkowym, beza z kremem mascarpone i sosem owocowym czy szarlotka z kruszonką własnego wypieku.

Na topie kuchnia regionalna

Jak przekonują restauratorzy, Tydzień Kuchni Polskiej to niejedyna akcja, którą proponują swoim gościom. – W ciągu roku mamy Karty Szefa Kuchni, które dostosowują się do wchodzących nowych produktów – szparagi, truskawki, bób, czy fasola – tłumaczy Maciej Marks z Jasia i Małgosi. – Czasem w Karcie Szefa promujemy konkretne kuchnie - włoską, amerykańską, hiszpańska lub wręcz rejony Polski.

Jako przykład podaje kuchenną promocję Podlasia, współorganizowaną z Nadbużańskim Ośrodkiem Promocji Produktu Lokalnego (Mielnik) w wrześniu zeszłego roku. – Podczas tego wydarzenia, które trwało miesiąc gościliśmy wystawę o kuchni Podlasia, a w naszej Karcie Szefa były dania przygotowane na jej podstawie – dodaje Maciej Marks.

Podczas obecnej edycji TKP wszystkie dania, w zależności od miejsca i rodzaju, można kupić za 69 lub 99 zł. Pełny wykaz lokali biorących udział w akcji znajduje się na stronie tydzien-kuchni-polskiej.pl.

Kulinarna akcja rozpocznie się 3 listopada (piątek) i potrwa dłużej niż tydzień – do 26 listopada. „Jak co roku chcemy inspirować do odkrywania polskich smaków w wyjątkowych, intrygujących odsłonach, jednocześnie promując doskonałą polską kuchnię” – zapowiadają organizatorzy.

Każda z restauracji, które zgłosiły się do programu, przygotowała po dwa zestawy złożone z trzech dań. W ich skład wchodzą: przystawka lub zupa, danie główne i deser. W tej edycji wydarzenia głównym motywem jest tradycyjna polska kuchnia w niecodziennym, ciekawym wykonaniu.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał Promocyjny
4 letnie festiwale dla fanów elektro i rapu - musisz tam być!
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży