Znacie Krewetkę Mantis, Diabła Morskiego i Żółwia Zielonego? Jeśli nie, to pora poznać. By przeżyć pasjonującą podwodną przygodę, wystarczą trójwymiarowe okulary i bilet do kina. Gwarantujemy, że różnorodność podwodnego świata zachwyci wszystkich widzów, niezależnie od wieku. Godz. 14.45, ul. Powsińska 31, tel. 022 550 33 25.
Fikimigi – Klub KOKO
Czy maluch (od 1,5 roku do 2,5 lat) może równocześnie gimnastykować ciało, umysł i mimikę? Tak, jeśli bierze udział w zajęciach prowadzonych techniką VAK, polegającą na wielokanałowym przekazie: wizualnym, słuchowym i kinestetycznym. Godz. 17.30, ul. Locci 3, tel. 0 608 342 022.
Festiwal Piosenki dziecięcej i młodzieżowej Dorożkarnia
Poniedziałek jest ostatnim dniem, w którym zgłosić można udział w festiwalu Ten Ton. Eliminacje konkursowe odbędą się w sobotę i niedzielę (26 i 27.04). Wykonawcy zaśpiewają co najmniej jedną piosenkę autorstwa Seweryna Krajewskiego, a rywalizacja przebiegać będzie w trzech kategoriach: uczniowie szkół podstawowych, gimnazjów oraz szkół ponadgimnazjalnych i studenci.
Więcej na stronie www.dorozkarnia.pl.
Ul. Siekierkowska 28, tel. 022 841 72 17.
tr
Centrum Wina,
ul. Puławska 336, tel. 022 566 34 04; www.centrumwina.com.pl
Jeszcze są miejsca na spotkanie Teatr Smaku, które odbędzie się jutro (wtorek 22 kwietnia) w godz. 19 – 22 w Centrum Wina. Tematem jest dobór odpowiedniego gatunku alkoholu do potrawy. Pokazane zostaną połączenia klasyczne i nowatorskie. Uczestnicy kursu będą musieli m.in. znaleźć jak najlepsze wino do łososia, jabłka, sera pleśniowego i polędwicy wołowej. Spotkania odbywają się raz w miesiącu. Cena: 290 zł lub 550 zł od pary.
Prowadzenie:
Jerzy Kruk, dwukrotny wicemistrz Polski sommelierów.
Banja Luka,
ul. Puławska 101, tel. 022 854 07 82
Codziennie inny zestaw lunchowy oferuje bałkańska Krcma Banja Luka mieszcząca się przy obecnie remontowanym odcinku Puławskiej naprzeciwko Parku Dreszera (najlepiej parkować przy Odyńca). Cena lunchu to 19 zł. Oferta obowiązuje od poniedziałku do piątku w godz. 12 – 16. Poza tym, w poniedziałki piwo Carlsberg (0,4 l) kosztuje 4 zł. We wtorki zaś za litrową karafkę domowego wina zapłacimy 40 zł, a nie 60 zł. Poza tym w poniedziałek, wtorek, środę i sobotę serwowany jest prosiak pieczony w cenie 28 zł za 300 g. O serbskiej kuchni mówi się, że przypomina historię Bałkanów, stanowi zlepek różnych kuchni – węgierskiej, bułgarskiej, tureckiej. Serbowie na co dzień jadają dużo mięsa, ziemniaków, papryki, cebuli i czosnku. Wszystkie dania są pikantne, a porcje imponujące.
mQ
Trudna historia Republiki Południowej Afryki, w której przez blisko pół wieku czarnoskóra większość mieszkańców żyła w nędzy jako obywatele drugiej kategorii, zepchnięci na margines przez korzystającą z luksusów białą mniejszość, stanowi ważne tło pierwszego z filmów trwającej AfryKamery.
„Drum” Zoli Maseko to film południowoafrykańsko-amerykański, rozgrywający się w Johannesburgu w RPA w latach 50., kiedy białe władze z werwą umacniały politykę apartheidu wprowadzonego w 1948 r. Tytuł tej fabuły jest nazwą pisma będącego forum dla dziennikarzy krytykujących segregację rasową.
Bohater, młody dziennikarz Henry Nxumalo (Taye Diggs), jest jego współtwórcą. Mocno dramatycznym kontekstem filmu są m.in. sceny niszczenia czarnej dzielnicy Sophiatown, z której policja wysiedliła mieszkańców.
Lata 50. to także era jazzu w RPA, w której kwitło nocne muzyczne życie.Drugi z dzisiejszych filmów to „Demon piasków” Richarda Stanleya – thriller wykorzystujący miejscowy mit piaskowego diabła. Dodatkową inspiracją była zbiorowa psychoza spowodowana w latach 80. krążącym po RPA seryjnym mordercą. Tytułowa postać nie jest do końca zdefiniowana. Mężczyzna, który morduje na pustkowiach, wydaje się być osobą z pogranicza jawy i snu.
Anna Kilian
godz. 18.30 i 20.15,
Luna, ul. Marszałkowska 28.