W kolażach artystka zastosowała komputerowe techniki montażowe i graficzne, co pozwoliło osiągnąć efekt wzajemnego przenikania się kilku warstw fotografii. Ul. Próżna 8, tel. 022 620 69 21, godz. 9 – 17.
igse
Strusie na wyciągnięcie ręki - Hodowla w Gołkowie
To wycieczka prawie do Australii. Mieszkające nieopodal Piaseczna największe ptaki świata można nie tylko obejrzeć, ale i nakarmić zebraną w pobliżu trawą, a także posłuchać opowieści o ich zwyczajach. Maluchy sprawdzą, jakiej wielkości jest strusie jajo i jak grubą ma skorupkę. Ul. Jaremy 17, tel. 022 756 21 69, godz. 15 – 18.
Dzień Matki - DK Praga
Jak najlepiej uczcić Święto Mamy? Kwiatami, laurką i zaproszeniem na wyjątkowe wydarzenie. Otwarta impreza artystyczna dla wszystkich mam z dziećmi będzie doskonałą okazją, by powiedzieć mamie, jak bardzo jest ważna i kochana.
Ul. Dąbrowszczaków 2, tel. 022 618 41 51, godz. 17.30.
Zaczarowana - Cinema City Promenada
W baśniowej krainie Andaluzji młody książę Edward ma poślubić Gisellę – uroczą, choć biedną dziewczynę. Nie może do tego dopuścić zła macocha monarchy, bo szczęście księcia oznaczałoby dla niej utratę korony. Usuwa zatem narzeczoną księcia z krainy baśni wprost na ulice współczesnego Nowego Jorku. „Zaczarowana” to genialne połączenie klasycznej kreskówki z filmem aktorskim. Ul. Ostrobramska 75c, tel. 022 611 75 14, godz. 10.
tr
Szparagi w Jazz Bistro
We wszystkich restauracjach sieci Jazz Bistro dostaniemy teraz najróżniejsze kompozycje szparagowe.
W Zen Jazz Bistro przy ul. Jasnej 24 (tel. 022 447 25 00) można zdecydować się na propozycje orientalne, np. szparagi i krewetki z woka z sosem czosnkowym z chili (36 zł) czy sałatkę ze szparagami, owocami morza, wakame, makaronem sojowym i winegretem ponzu (39 zł). W Jazz Bistro na ul. Pięknej 20 (tel. 022 627 41 51) są m.in. szparagi po polsku z bułką tartą i masłem (18,50 zł) oraz pappardelle ze szparagami i kozim serem, pomidorkami koktajlowymi i bazylią (27 zł). Nu Jazz Bistro przy ul. Żurawiej 6/12 (tel. 022 621 89 89) zaprasza na stek z polędwicy wołowej ze szparagami, sosem holenderskim i młodymi ziemniakami (61 zł), a Jazz Bistro Land (ul. Wałbrzyska 11, tel. 022 549 91 25) na sałatę z grillowaną piersią kaczki oraz białymi i zielonymi szparagami (29,50 zł).
Gar
Ul. Jasna 10, tel. 022 828 26 05
W restauracji Magdy Gessler Gar także trwa szparagowy sezon – zjemy m.in. carpaccio z polędwicy wołowej z zielonymi szparagami, wiórkami parmezanu i oliwą z trufli (28 zł). Białe (tylko te są sezonowe) lub zielone szparagi można dostać także np. z sosem holenderskim (16 zł) lub z krewetkami tygrysimi i masłem czosnkowym (33 zł). Codziennie w dni powszednie w godz. 12 – 16 serwowany jest tu biznes lunch.
W skład zestawu wchodzą trzy dania i napój (szklanka wody, soku, wina lub wódki) w cenie 43 zł. W jednym z dwóch dań głównych jest posiłek wegetariański.
MQ
Czy obraz musi być płaski, namalowany farbami i czy na pewno powinien o czymś opowiadać? I co w Narodowej Galerii Sztuki robią zdjęcia przekrojonej kapusty albo wypchane zwierzęta? Na te i inne pytania odpowiedzą autorki albumu „Zachęta do sztuki” podczas otwartych warsztatów plastycznych, które odbędą się w Dzień Dziecka. Zapisy zaczynają się już dziś, trzeba się spieszyć, bo liczba miejsc jest ograniczona.
A warto, bo „Zachęta do sztuki” (wyd. Muchomor) jest pierwszą książką o polskiej sztuce współczesnej, napisaną specjalnie dla dzieci. Album przybliża najmłodszym także miejsce, w którym prezentowane są dzieła współczesnych artystów, ale przede wszystkim jest zachętą do spotkania z ich sztuką i sprawdzenia, że za trudno brzmiącymi słowami, takimi jak „instalacja”, „konstrukcja” czy „performance” mogą kryć się rzeczy bardzo ciekawe. Trzeba tylko znaleźć do nich klucz. I autorki albumu – Zofia Dubowska-Grynberg i Natka Luniak ten klucz dzieciom podsuwają. Namawiają je do twórczej zabawy, dzięki której łatwiej zrozumieć prace Jerzego Nowosielskiego, Katarzyny Kozyry czy Wilhelma Sasnala.
jgz
Warsztaty pt. „Zachęta do sztuki”:
1 czerwca, godz. 15, Zachęta, pl. Małachowskiego 3, wstęp wolny. Zapisy od 26 maja, od godz. 9,tel. 022 827 58 54, w. 171.