Jeszcze nie minęły wakacje, a już można przymierzyć się do zimowych ferii. Gdzie? Na sztucznym lodowisku na Bielanach. Nietypowa jak na lato atrakcja cieszyć będzie amatorów jazdy na łyżwach codziennie do 21.września. Zacznie się od wielkiej imprezy. Na śmiałków czekają konkurencje sportowe, m.in. slalom z jajkiem i wyścigi sztafet. W disco na lodzie, obok łyżwiarzy, bawić się będą bajkowe postaci i śnieżynki.
Ul. Conrada 6, tel. 633 86 80, godz. 11 – 13.30.
Laboratorium od kuchni - DK ŚWIT
Proste odczynniki oraz sprzęty dostępne w każdej kuchni wystarczą, by wyizolować DNA cebuli. Przekonają się o tym uczestniczący w warsztatach edukacyjnych gimnazjaliści. Każdy będzie mógł zbudować model DNA i przeprowadzić prosty test genetyczny. Warsztaty staną się okazją do rozmowy na temat, czym jest DNA, dlaczego tylu ludzi się nim interesuje, a także – co nauka biologii ma wspólnego z kuchnią?
Ul. Wysockiego 11, informacja: tel. 022 811 01 05.
tr
Oregano
Karta zmienia się tu wraz z sezonem. Teraz dostaniemy np. kwiaty cukinii z serem gruyere, szparagi, rukolę i wiele dań z wybudowanego w ogródku grilla, na którym produkty są podwędzane w dymie z dębowych wiórów po beczkach, w których leżakował Jack Daniel’s. Zjemy m.in. rostbef argentyński z zielonym pieprzem (54 zł), grillowany ser haloumi z boczniakami (21 zł) oraz bataty, dymki i kukurydzę pieczone na wolnym ogniu z drzewa klonowego, obsypane świeżymi ziołami i podawane z dodatkiem lekko pikantnego sosu na bazie Ricotty i Jacka Daniel’sa (18 zł).
Ul. Bohaterów 14, Białołęka Dworska, tel. 022 425 59 64.
Nomia
W restauracyjnym ogródku przy Rynku Nowego Miasta można zamówić letnie dania, np. fetę na liściach rukoli z arbuzem i sosem vinaigrette (24 zł), chłodnik jogurtowo-ogórkowy z włoskimi orzechami i fetą (12 zł) czy sorbety: cytrynowy, grejpfrutowy i melonowy na słodkim ananasie z miętowym dressingiem (16 zł). Orzeźwiającym napojem jest herbata mrożona zielono-jaśminowa z limonką i miętą (9 zł). Rynek Nowego Miasta 13/15, tel. 022 831 43 79.
mq
Assai Samba, Francuz kongijskiego pochodzenia, znakomicie sprawdza się jako tancerz, pedagog i choreograf. Choć sam tańczy już od dziewiątego roku życia, to dla spóźnionych wciąż jest nadzieja. Już jutro, na warsztatach pod okiem mistrza, mogą nadrobić zaległości. Nawet jeśli nie dostaną się do Bertin Poire czy Clichy Paris Center (prestiżowych szkół, w których uczył się Samba), czeka ich sporo frajdy.
Najlepszym wyborem dla początkujących będą żywiołowe techniki afro. Organizatorzy zapraszają na ich lekcję do Domu Słowa Polskiego wieczorem o godz. 19.30, zapewniając, iż puls rodem z Czarnego Lądu pozwoli pozbyć się nadmiaru energii. Co prawda zajęcia ruszają znacznie wcześniej, bo już o godz. 14, niemniej wtedy mile widziani są ci już nieco z tańcem obyci i zainteresowani jazzem – zarówno w odmianach modern i latin, jak i tej klasycznej.
Dla wielu jazz nie kojarzy się z ruchem, nasuwając raczej na myśl zadymione knajpki poutykane gdzieś w miejskich zaułkach. A jednak tańczy się przy nim i jest to sztuka niełatwa – ruch odbywa się w wielu płaszczyznach, a poszczególnymi częściami ciała należy poruszać niezależnie. O klasie Assai Samby doskonale świadczy to, że dodatkowo opanował jeszcze hip-hop i kubańską salsę, w swojej strukturze odmienne. Wszechstronny tancerz ponoć lubi i umie dzielić się swoją wiedzą. Można się o tym przekonać osobiście do końca sierpnia. Warsztaty potrwają tydzień.
Marcin Flint
Ul. Miedziana 11a, godz. 14, tel. 0 666 849 749, wstęp 60 zł.