Aktualizacja: 17.01.2019 21:45 Publikacja: 17.01.2019 12:02
Foto: Bloomberg
Spieszmy się cieszyć kawą, póki jeszcze jest – tak najprościej można podsumować wyniki badań naukowców z Kew Royal Botanic Gardens, którzy stwierdzili, że zmiany klimatu spowodowane działalnością człowieka mogą doprowadzić do wyginięcia większości gatunków kawy. Zagrożeniem dla kawy są trzy czynniki – ocieplenie klimatu, wycinanie lasów oraz choroby roślin.
- Należy pamiętać, że kawa potrzebuje środowiska leśnego do przetrwania. Obecna skala deforestacji ma alarmujący wpływ na dzikie gatunki kawy – powiedział CNN Aaron P Davis z Kew Royal Botanic Gardens.
WPR musi dysponować odpowiednim i odrębnym budżetem, adekwatnym i proporcjonalnym do wyzwań i oczekiwań wobec ro...
Rok po masowych protestach rolniczych w UE rolnicy czują się pozbawieni wsparcia instytucji politycznych - wynik...
- Musimy wzmocnić rolników jako przedsiębiorców i innowatorów. Chcemy, by sektor rolny skoncentrował się na upra...
To było najważniejsze wydarzenie o tematyce rolniczej w trakcie kończącej się już polskiej prezydencji w Radzie...
– Ukraina przechodzi ten sam proces co wszystkie kraje kandydujące. KE oceni stan gotowości Ukrainy do przystoso...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas