Domowy sos czosnkowy aioli jest jednym z najsmaczniejszych sosów w kuchni francuskiej. Do jego wyrobu potrzeba niewiele składników. Warto jednak wiedzieć też o pewnych sposobach, od których zależy, czy efekt końcowy będzie sukcesem, czy porażką. Poniżej kilka porad, jak postępować, by uzyskać ów zamierzony efekt.
Składniki (porcja dla 6 osób)
Sos ten jest bardzo popularny w Prowansji, na południu Francji. Etymologicznie nazwa „aioli” nawiązuje do czosnku i oliwy (po francusku odpowiednio „ail” i „olive”). To słowo istnieje również w języku angielskim.
Sos ten wykorzystać można na wiele sposobów. Klasycznym daniem prowansalskim są podane z tym sosem gotowane na parze warzywa – marchewki, ziemniaki, szparagi, cukinie i wiele innych. Często tym sosem polewa się rybę gotowaną na parze lub z wody, lekko doprawioną ziołami, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Oprócz tych tradycyjnych zastosowań, sos aioli doskonale się nadaje do mięsa. Każdy może więc łączyć różne smaki, czy to wzorując się na daniach klasycznych, czy to postępując w sposób kreatywny. Sos ten można dopasować do każdego gustu, można na przykład podać go do aperitifu ze świeżymi warzywami.
Przyrządzanie
1. WARZYWA: