Aktualizacja: 10.01.2018 06:00 Publikacja: 09.01.2018 20:00
2 zdjęcia
ZobaczFoto: Bloomberg
Dobre dane o kondycji polskich eksporterów żywności dochodziły od dawna, ale informacje Eurostatu pokazują to czarno na białym. Z jego wstępnych danych wynika, że w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2017 r. Polska sprzedała za granicę żywność o wartości ok. 20 mld euro, czyli aż o 13 proc. więcej niż rok wcześniej. To zaś daje podstawy do optymizmu i podniesienia szacunków za cały rok.
– W zależności od sprzedaży w czwartym kwartale wartość eksportu żywności może osiągnąć od 26,7 do 27,5 mld euro – mówi „Rzeczpospolitej" Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych banku BZ WBK. Dodaje, że w bieżącym roku możemy zanotować kolejny rekord, nawet jeśli dynamika wzrostu zwolni.
Węgierskie embargo na polskie mięso stało się niewygodnym tematem przerzucanym między resortami rolnictwa i MSZ....
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas