Polacy marnują coraz więcej jedzenia

Aż 42 proc. ankietowanych przyznaje się do wyrzucania żywności.

Aktualizacja: 16.10.2018 12:23 Publikacja: 16.10.2018 12:18

Polacy marnują coraz więcej jedzenia

Foto: Fotorzepa, Roman Bosiacki

Oznacza to wzrost o 10 pkt proc. w stosunku do wyniku sprzed roku. Większość ankietowanych przez Kantar Millward Brown przyznaje się do wyrzucania jedzenia kilka razy w miesiącu.

Skala zjawiska marnowania żywności rośnie, według ostatnich danych Eurostatu sprzed 12 lat, w Polsce rocznie wyrzuca się 9 mln ton żywności.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Subskrybuj
gazeta
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem