Reklama

Polacy marnują coraz więcej jedzenia

Aż 42 proc. ankietowanych przyznaje się do wyrzucania żywności.

Aktualizacja: 16.10.2018 12:23 Publikacja: 16.10.2018 12:18

Polacy marnują coraz więcej jedzenia

Foto: Fotorzepa, Roman Bosiacki

Oznacza to wzrost o 10 pkt proc. w stosunku do wyniku sprzed roku. Większość ankietowanych przez Kantar Millward Brown przyznaje się do wyrzucania jedzenia kilka razy w miesiącu.

Skala zjawiska marnowania żywności rośnie, według ostatnich danych Eurostatu sprzed 12 lat, w Polsce rocznie wyrzuca się 9 mln ton żywności.

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Przemysł spożywczy
Giuseppe Lavazza: Kawa jeszcze będzie droga, szansa na zmianę najwcześniej za rok
Przemysł spożywczy
Drożyzna kawie nie odpuszcza, ceny znów wzrosły o ponad 30 proc.
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Załamanie eksportu z Sinciangu: chiński koncentrat zalega w magazynach
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama