Litwini hodują świerszcze i robią z nich mąkę

Od nowego roku pojawi się na Litwie nowy rodzaj działalności gospodarczej - hodowla pasikoników w celach spożywczych.

Aktualizacja: 09.12.2018 09:35 Publikacja: 09.12.2018 07:27

Litwini hodują świerszcze i robią z nich mąkę

Foto: Adobe Stock

Pierwsza farma hodująca koniki polne otwarta zostanie w styczniu 2019 r przez firmę Maistini vabzdži we wsi Bujwidze w okręgu wileńskim. Inwestycja kosztowała blisko 150 tysięcy euro.

- Na początku farma nie będzie duża, ale w sprzyjających okolicznościach będziemy ją powiększać i nie ograniczymy się wyłącznie do świerszczy - zapewnia właściciel farmy Andrius Stanislovaitis, cytowany przez portal Delfi.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji