Litwini hodują świerszcze i robią z nich mąkę

Od nowego roku pojawi się na Litwie nowy rodzaj działalności gospodarczej - hodowla pasikoników w celach spożywczych.

Aktualizacja: 09.12.2018 09:35 Publikacja: 09.12.2018 07:27

Litwini hodują świerszcze i robią z nich mąkę

Foto: Adobe Stock

Pierwsza farma hodująca koniki polne otwarta zostanie w styczniu 2019 r przez firmę Maistini vabzdži we wsi Bujwidze w okręgu wileńskim. Inwestycja kosztowała blisko 150 tysięcy euro.

- Na początku farma nie będzie duża, ale w sprzyjających okolicznościach będziemy ją powiększać i nie ograniczymy się wyłącznie do świerszczy - zapewnia właściciel farmy Andrius Stanislovaitis, cytowany przez portal Delfi.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku