Weganie snują teorie spiskowe, bo... wegańskie „mięso" jest zbyt smaczne

Odpowiedniki mięsa są teraz tak smaczne, że weganie nie chcą wierzyć, że są bez mięsa.

Aktualizacja: 03.07.2019 17:00 Publikacja: 03.07.2019 16:34

Weganie snują teorie spiskowe, bo... wegańskie „mięso" jest zbyt smaczne

Foto: Adobe Stock

Kolejne sieci fast food i handlowe wprowadzają na świecie do swojej oferty bezmięsne odpowiedniki swoich, tradycyjnie mięsnych wyrobów. W Wielkiej Brytanii KFC ma na przykład, wegański odpowiednik swoich burgerów z kurczakiem pod nazwą Impostor burger. Najwyraźniej jego smak jest tak bardzo zbliżony do kurczaka, że nie wszyscy są w stanie uwierzyć, że faktycznie pozbawiony jest mięsa.

Weganie mają tak duże wątpliwości, że posty na skupiających ich facebookowych grupach dotyczące tego, czy dana potrawa faktycznie jest bezmięsna czy nie, budzą duże emocje.

- Zawsze czuję lekką paranoję, gdy smak (wegańskiego mięsa) jest tak bliski do prawdziwego i mam wrażenie, że któregoś dnia w wiadomościach będzie głośno, że wszyscy byliśmy oszukiwani i jedliśmy prawdziwe mięso przez cały czas – twierdzi jeden z komentujących posta weganki dzielącej wątpliwościami na temat Impostora z KFC.

Gorące dyskusje dotyczyły choćby parówek w cieście od sieci Greggs, które swoją drogą były i są dużym hitem w Wielkiej Brytanii. Weganie mieli obawy, czy nie będzie się im sprzedawać mięsnych parówek zamiast wegańskich. Na szczęście sieć specjalnie zaprojektowała swoje wegańskie odpowiedniki popularnej parówki w cieście tak, by nie można było ich pomylić.

A podstawy do wątpliwości są. Jak przypomniał „The Guardian" pod koniec czerwca szefowi kuchni z restauracji mającej gwiazdkę Michelina zarzucono używanie mięsa w wegańskich formalnie potrawach. Również niemal każdy weganin przynajmniej raz znalazł się w sytuacji, w której przynajmniej próbowano podać mu mięso zamiast wegańskiego odpowiednika.

Można sądzić, że teorie spiskowe wokół wegańskich odpowiedników mięsa mogą się w przyszłości nasilać. Bezmięsne potrawy o wyglądzie i fakturze mięsa robione z różnych substancji roślinnych (często z domieszką grzybów) stają się bowiem coraz lepsze, a ich smak coraz bardziej zbliża się do smaku prawdziwego mięsa. Są one też coraz lepiej dostępne – w Wielkiej Brytanii bezmięsne mięso pojawiło się już nie tylko w ofercie KFC i Greggs, ale także McDonald's czy Pizzy Hut.

Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem