Reklama

Afrykański startup robi luksusowe lody ze zmielonych owadów

Gourmet Grubb, firma z RPA chce przekonać konsumentów do lodów z dodatkiem zmielonych owadów.

Aktualizacja: 29.07.2019 13:12 Publikacja: 29.07.2019 12:55

ula

Firma z Kapsztadu postanowiła wprowadzić na rynek luksusową markę lodów, które mają być zrobione z dodatkiem mielonych owadów - informuje CNN. Lody Gourmet Grubb są robione na bazie nie mleka krowiego, ale na bazie Entomilk - czyli mleczka z drobno zmielonych larw Hermetia illucens, tropikalnej odmiany muchówki.

Poza tym w lodach są także inne składniki, na przykład masło orzechowe, naturalny miód, kakao oraz przyprawy. Wszystko bio i naturalne.

Gourmet Grubb w Kapsztadzie prowadzi restaurację w której do wszystkich dań dodawane są owady - w różnej postaci. Założycielka i właścicielka restauracji, która działa od 2017 roku - Leah Bessa chce teraz rozszerzyć działalność o nową markę lodów.

Na razie do wyboru są trzy smaki: czekoladowy, korzenny oraz masło orzechowe. Mleczko ze zmielonych larw ma lekko ziemisty kolor oraz nadaje lodom ciekawą kremową konsystencję. Lody są też wyjątkowo bogate w składniki odżywcze i zawierają 5 razy więcej białka niż tradycyjny nabiał, poza tym są też bogate w minerały, takie jak cynk, żelazo i wapń.

Lody Gourmet Grubb są na razie dystrybuowane tylko na terenie RPA - informuje CNN.

Reklama
Reklama

Według analityków światowy rynek jadalnych owadów osiągnie wartość 1,2 mld dolarów do 2023 r. Już teraz na całym świecie spożywa się ponad 1900 odmian larw owadów.

Według danych ONZ do 2050 roku globalna produkcja żywności musi się podwoić, by wykarmić wszystkich mieszkańców naszej planety. Hodowla i spożywania larw owadów może być bezpieczną dla środowiska i zdrowa dla człowieka alternatywa dla mięsa. Nie wymagają dużych farm, dużych przestrzeni, nie zużywają zbyt dużo wody i nie produkują odpadów zanieczyszczających środowisko.

Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama