Producenci wędlin nie mają wyboru. Idą w wege

Niemiecka firma mięsna Rügenwalder Mühle podała, że w lipcu po raz pierwszy sprzedała więcej roślinnych zamienników niż zwykłego mięsa i wędlin.

Aktualizacja: 28.08.2020 18:23 Publikacja: 28.08.2020 18:11

Producenci wędlin nie mają wyboru. Idą w wege

Foto: Adobe Stock

Rodzinna firma z Bad Zwischenahn w Dolnej Saksonii rozpoczęła produkcję wegetariańskich zamienników mięsa i kiełbas dopiero w 2014 r., ale ogromne zmiany rynkowe jeszcze przyspieszyła pandemia koronawirusa. - Kryzys dodatkowo pobudził trend w kierunku świadomego odżywiania z wykorzystaniem roślinnych alternatyw mięsnych - mówi na łamach Handelsblatt Michael Hähnel, od stycznia prezes firmy. W pierwszej połowie roku Rügenwalder Mühle był w stanie zwiększyć sprzedaż wegetariańskich klopsików i mortadeli o 50 proc.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku