Japończycy otwarci na polski drób

Trwa dobra passa polskiego drobiu. Po kilku latach negocjacji łatwiej będzie go eksportować do Japonii.

Publikacja: 23.01.2015 15:48

Japończycy otwarci na polski drób

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak Michał Walczak

Japońskie władze poinformowały stronę polską o ostatecznej akceptacji świadectwa pochodzenia i zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z niego przeznaczonych do wywozu do Japonii oraz dokumentu dotyczącego wymagań w zakresie zdrowia zwierząt dla mięsa drobiowego eksportowanego z Polski do Japonii – podało Ministerstwo Rolnictwo na swojej stronie internetowej.

Uzgodnienie tych dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio – zaznacza resort. Negocjacje rozpoczęły się w 2012 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 1995 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa drobiowego na rynek japoński. Do tej pory taka sprzedaż była bardzo utrudniona. Teraz przedsiębiorcy nie muszą mieć wątpliwości co do wymagań jakościowych i bezpiecznie mogą zawierać kontrakty.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem