Reklama
Rozwiń

Japończycy otwarci na polski drób

Trwa dobra passa polskiego drobiu. Po kilku latach negocjacji łatwiej będzie go eksportować do Japonii.

Publikacja: 23.01.2015 15:48

Japończycy otwarci na polski drób

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak Michał Walczak

Japońskie władze poinformowały stronę polską o ostatecznej akceptacji świadectwa pochodzenia i zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z niego przeznaczonych do wywozu do Japonii oraz dokumentu dotyczącego wymagań w zakresie zdrowia zwierząt dla mięsa drobiowego eksportowanego z Polski do Japonii – podało Ministerstwo Rolnictwo na swojej stronie internetowej.

Uzgodnienie tych dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio – zaznacza resort. Negocjacje rozpoczęły się w 2012 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 1995 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa drobiowego na rynek japoński. Do tej pory taka sprzedaż była bardzo utrudniona. Teraz przedsiębiorcy nie muszą mieć wątpliwości co do wymagań jakościowych i bezpiecznie mogą zawierać kontrakty.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement