Czy w Polsce rośnie popyt na specjalistyczne surowce do produkcji piwa?
Ziemowit Fałat: Rynek surowców specjalistycznych, czyli słodów karmelowych, żytnich czy palonych, a także chmieli z różnych zakątków świata oraz specjalnych szczepów drożdży i przypraw rozwija się w naszym kraju systematycznie od 2004 roku. Wtedy to, na bardzo ubogim rynku surowców, ze swoją oferta zaistniał Browamator, który zaoferował niedostępne wcześniej produkty specjalistyczne do produkcji piwa. Znaczące przyspieszenie nastąpiło po 2011 roku wraz z pojawieniem się w Polsce krajowych piw rzemieślniczych.
Jakie są perspektywy?
Co kilka, kilkanaście dni w Polsce startuje nowy browar, a to oznacza wzrost zapotrzebowania na surowce piwowarskie. Do tego dochodzi aktywność tradycyjnych producentów inwestujących w produkcję nowych piw na sposób rzemieślniczy. Rośnie nie tylko sprzedaż słodów, chmielu czy drożdży. Browary zużywają też coraz więcej przeróżnych przypraw, od goździków i cynamonu zaczynając na trawie cytrynowej i lukrecji kończąc.
Jakie typy słodów zyskują szczególnie na popularności w ostatnim czasie?