Wartość eksportu sproszkowanego zmalała w tym czasie spadła o 46 proc., do 148,5 mln euro – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA).
Odtłuszczone mleko w proszku pozostało najważniejszym artykułem w polskim eksporcie mleczarskim. Przypadało na niego 79 proc. wielkości i 76 proc. wartości sprzedaży zagranicznej produktów z mleka.
W pierwszym półroczu tego roku sprzedaliśmy za granicę o 7 proc. odtłuszczonego mleka w proszku mniej niż przed rokiem. Wartość jego eksportu spadła o 40 proc. do 116,9 mln euro.
Gorsze wyniki to efekt spadku cen. - Średnia wartość jednostkowa tony eksportowanego chudego mleka w proszku wyniosła w I połowie 2015 r. 2046 euro i była o 36 proc. niższa od wartości sprzed roku – wyjaśnia FAMMU/FAPA.
Spadło także zapotrzebowanie w Algierii, która jest dla naszych mleczarzy kluczowym rynkiem eksportowym dla mleka w proszku. FAMMU/FAPA podaje, że kraj ten zachował wprawdzie pozycję lidera, ale import z Polski zmalał o 75 proc.