Żywność na świecie staniała w lutym. Najbardziej spadły ceny zbóż i olejów

Wskaźnik światowych cen podstawowych grup żywności zmalał w lutym siódmy miesiąc z rzędu, bo większy spadek cen zbóż i olejów jadalnych przeważył nad wzrostem cen mięsa i cukru - podała Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie. Wyniósł 117,3 pkt wobec 118,2 pkt skorygowanych dla stycznia. Był o 13,8 pkt (10,5 proc.) mniejszy niż rok temu i najniższy od lutego 2021.

Publikacja: 09.03.2024 12:52

Żywność na świecie staniała w lutym. Najbardziej spadły ceny zbóż i olejów

Foto: Bloomberg

Średni wskaźnik cen zbóż wyniósł 113,8 pkt, zmalał o 6,1 (5 proc.) wobec styczniowego i o 32,9 (22,4 proc.) niż w lutym 2023. Najbardziej staniała w eksporcie kukurydza z powodu oczekiwań obfitych zbiorów w Argentynie i Brazylii, przyczyniły się też do tego konkurencyjne ceny proponowane przez Ukrainę, która chce wykorzystać morski szlak wywozu. Spadek cen pszenicy wynikał z niższych notowań, co wynikało z dużego poziomu eksportu przez Rosję. Niejako w reakcji na tamte zboża, ceny jęczmienia i sorgo też zmalały. Ryż staniał o 1,6 proc., bo poza zakupami Indonezji, popyt na jego import był raczej mały, a niektórzy dostawcy zaczęli już oferować ziarno z najnowszych zbiorów.

Wskaźnik cen olejów jadalnych wyniósł 120,9 pkt, zmalał o 1,6 (1,3 proc.) i o 15 (11 proc.) z lutego 2023, bo potaniały oleje sojowy, słonecznikowy i rzepakowy pokrywając z naddatkiem mały wzrost cen oleju palmowego. Sojowy staniał wyraźnie w związku z prognozą obfitych zbiorów soi w Ameryce Płd. dzięki dobrym warunkom pracy żniwiarzy. Dwa pozostałe oleje staniały na skutek dużych możliwości ich eksportu. Olej palmowy zdrożał, bo doszło do sezonowego zmniejszenia jego produkcji w głównych krajach Azji Płd. -Wsch.

Czytaj więcej

Wiceminister rolnictwa: Zboże z Rosji wjeżdża do Polski. Może być kradzione z Ukrainy

Zdrożały masło, mięso i cukier

Wskaźnik cen nabiału wyniósł 120 pkt, zwiększył się o 1,3 (1,1 proc.) od stycznia, ale był mniejszy o 18,6 (13,4 proc.) niż rok temu. Najbardziej zdrożało masło na skutek większego popytu w imporcie krajów Azji i sezonowo mniejszej produkcji mleka w Oceanii. Wolno drożało też tłuste mleko w proszku z powodu rosnącego popytu głównie w Chinach, przy spadku cen tego mleka w UE. Ceny chudego mleka w proszku były stabilne, bo wzrost cen w Oceanii został niemal w całości zrównoważony spadkiem cen unijnych. Popyt z Europy bardzo zmalał na skutek kosztów transportu i opóźnień w dostawach z powodu ataków na Morzu Czerwonym. Sery zdrożały w małym stopniu, bo Azjaci chcieli je kupować, a Unia Europejska miała mniejsze zapasy.

Wskaźnik cen mięsa wyniósł 112,4 pkt, zwiększył się o 2 (1,8 proc.) kończąc tendencję spadkową z 7 miesięcy, ale był nadal o 0,9 (0,8 proc.) niższy niż w lutym 2023. FAO wyjaśniła tu, że nie miała najnowszych cen przy wyliczaniu tego wskaźnika, ustaliła go na podstawie obserwowanych dotąd cen i przewidywań.

Najbardziej zdrożał drób i wołowina, bo zwiększył się na nie popyt. W przypadku wołowiny wpłynęły też mniejsze od spodziewanych dostawy z Australii, gdzie ulewne deszcze utrudniły transport bydła z regionów hodowli. Wieprzowina zdrożała nieco z powodu większego popytu w Chinach (obchody nowego roku) i większego zainteresowania w Europie Zachodniej, gdzie doszło do problemów z podażą. Staniała natomiast baranina i jagnięcina, bo Chiny zmniejszyły import, a Australia miała rekordową produkcję po odtworzeniu stada.

Wskaźnik cen cukru wyniósł 140,8 pkt, zwiększył się o 4,4 (3,2 proc.) drugi kolejny miesiąc, był o 12,5 (12,5 proc.) większy niż rok temu. Na tendencję wzrostową miały wpływ utrzymujące się niepokoje o wynik najbliższej kampanii cukrowniczej w Brazylii po długim okresie braku opadów. Do wzrostu cen przyczyniły się też prognozy wskazujące na spadek produkcji w Tajlandii i Indiach, dwóch ważnych eksporterów tego surowca. Większe opady pod koniec lutego w głównych regionach trzciny cukrowej w Brazylii i postępująca deprecjacja reala do dolara USA zahamowały wzrost cen cukru — wyjaśniła FAO.

W odrębnym raporcie dotyczącym podaży i popytu na zboża FAO podwyższyła ocenę zbiorów zbóż w 2023 r. o 1,1 proc. wobec poprzedniej kampanii do 2,84 mld ton dzięki większej podaży kukurydzy z Brazylii, Chin i USA. Odnośnie do 2024 r. organizacja z Rzymu zwiększyła przewidywane zbiory pszenicy o 1 proc. do 797 mln ton dzięki lepszej pogodzie w Ameryce Płn. i w Rosji, także w Chinach, Indiach, Iranie, Pakistanie i Turcji. Światowe rezerwy podstawowych zbóż będą większe o 1,5 mln ton i wyniosą 896,6 mln ton w tym 318,9 mln ton pszenicy, 379,3 mln t grubych ziaren i 198,7 mln t ryżu.

Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek