Branża cukiernicza zmaga się z wysokimi cenami surowców

Branża cukiernicza zmaga się z wysokimi cenami surowców. W 2016 roku może zdrożeć cukier.

Aktualizacja: 25.03.2016 15:23 Publikacja: 25.03.2016 14:19

Branża cukiernicza zmaga się z wysokimi cenami surowców

Foto: 123rf.com

Przed świętami Polacy tradycyjnie nie szczędzą wydatków na słodycze, szczególnie te czekoladowe. Ich producenci nie mają jednak powodów do wielkiej radości.

- Przed producentami słodyczy stoi obecnie szereg wyzwań. Jednym z nich jest napływ tanich produktów z Ukrainy – mówi Rafał Wiza, partner w KPMG w Polsce . - Wyzwaniem jest też konkurencja na rynku wewnętrznym, głównie ze względu na duże sieci handlowe – dodaje. Marta Skrzypczyk, koordynatorka zespołu analityków sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK zwraca uwagę, że przypadku producentów słodyczy duże ryzyko stanowią dziś też bardzo zmienne ceny surowców rolnych: cukru, kakao i mleka w proszku. Jest to tym większy problem, że z powodu presji ze strony sieci handlowych, ceny detaliczne słodyczy są stabilne.

W ostatnich miesiącach we znaki dało się firmom szczególnie drogie kakao.

- Utrzymująca się wysoka cena kakao, może być jednym z czynników wpływających na powstawanie tabliczek czekoladowych ze zwiększoną zawartością surowców innych niż czekoladowe – mówi Jan Kolański, prezes grupy Colian. - Na rynku francuskim pojawiły się tabliczki czekoladowe z nadzieniem, w których czekolada stanowi jedynie 40 proc. wagi produktu, a nadzienie nie czekoladowe 60 proc. Polskie firmy też idą w takim kierunku, ale my w Goplanie mamy 35 proc. nadzienia – dodaje.

Początek 2016 roku przyniósł spadki cen cukru na świecie. Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w lutym 2016 r. światowe ceny tego białego spadły do około 400 dol. za tonę, a surowego do ok. 315 dol. za tonę. Powodem była duża podaż, spowolnienie dynamiki popytu w krajach rozwijających się (np. Chin) oraz niskie ceny surowców energetycznych.

To się może jednak w kolejny miesiącach zmienić. - W 2016 roku spodziewamy się wzrostu cen cukru, ponieważ to będzie pierwszy od pięciu lat deficytowy rok na rynku tego surowca – mówi Marta Skrzypczyk.

Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO oszacowało globalną produkcję cukru w sezonie 2015/16 na 166,8 mln ton wobec 171,2 mln ton sezon wcześniej. Oznacza to spadek o 2,6 proc. w skali roku. Natomiast światowe spożycie cukru ma wzrosnąć o 1,8 proc. do 171,9 mln ton wobec 168,9 mln ton zużytych w sezonie 2014/15.

Większy deficyt w sezonie 2015/16 to głównie skutek mniejszej prognozy produkcji w Indiach o 500 tys. ton i Tajlandii o 650 tys. ton. - podaje FAMMU/FAPA.

Kolejny sezon może być bardziej udany dla produkcji cukru w UE. Komisja Europejska prognozuje, że w sezonie 2016/17 może się ona zwiększyć o 18 proc. do 17,6 mln ton – informuje FAMMU/FAPA. Areał buraków cukrowych ma wzrosnąć w ujęciu rocznym o 6 proc. do 1,576 mln ha. Ich zbiory prognozowane są na 114,67 mln ton. To o 16 proc. więcej niż w poprzednim sezonie.

- Wobec średniej pięcioletniej wolumen zbiorów jest jednak niższy o 1 proc. – zaznacza Łukasz Chmielewski z FAMMU/FAPA w ostatnim biuletynie poświęconym rynkowi cukru. Podkreśla także, że prognoza KE zakłada normalne warunki pogodowe, a bardzo wczesne obecnie stadium zasiewów buraków cukrowych utrudnia ocenę kampanii.

Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji
Przemysł spożywczy
Węgry zdjęły embargo na polskie mięso. Viktor Orban się ugiął
Przemysł spożywczy
Analityk: koniec wojny sklepów spożywczych. Po Dino można było oczekiwać więcej
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet