Japoński rynek pozostaje zamknięty dla polskiej wieprzowiny, ale producenci liczą na szybkie otwarcie

Od ponad dwóch lat Polska nie może eksportować wieprzowiny na rynek japoński. Nasze firmy podtrzymują jednak relacje z tamtejszymi odbiorcami, bo liczą na jego szybkie otwarcie.

Aktualizacja: 14.04.2016 16:59 Publikacja: 14.04.2016 14:51

Japoński rynek pozostaje zamknięty dla polskiej wieprzowiny, ale producenci liczą na szybkie otwarcie

Foto: Bloomberg

- Japonia to kierunek, o który opłaca się walczyć i na o który warto powrócić, dlatego Japończykom nie dajemy o sobie zapomnieć – mówi Witold Choiński prezes Związku Polskie Mięso, organizator kampanii „Rozsmakuj się w Europie".

Polska nie może eksportować mięsa wieprzowego do Japonii (a także do Chin i Korei Płd.) od lutego 2014 r. Powodem jest wykrycie u nas przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem