Reklama

Japoński rynek pozostaje zamknięty dla polskiej wieprzowiny, ale producenci liczą na szybkie otwarcie

Od ponad dwóch lat Polska nie może eksportować wieprzowiny na rynek japoński. Nasze firmy podtrzymują jednak relacje z tamtejszymi odbiorcami, bo liczą na jego szybkie otwarcie.

Aktualizacja: 14.04.2016 16:59 Publikacja: 14.04.2016 14:51

Japoński rynek pozostaje zamknięty dla polskiej wieprzowiny, ale producenci liczą na szybkie otwarcie

Foto: Bloomberg

- Japonia to kierunek, o który opłaca się walczyć i na o który warto powrócić, dlatego Japończykom nie dajemy o sobie zapomnieć – mówi Witold Choiński prezes Związku Polskie Mięso, organizator kampanii „Rozsmakuj się w Europie".

Polska nie może eksportować mięsa wieprzowego do Japonii (a także do Chin i Korei Płd.) od lutego 2014 r. Powodem jest wykrycie u nas przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama