Startujący zakład o powierzchni 8600 m kw jest piątą rozlewnią firmy. Zbudowany została od podstaw w ciągu ostatnich 10 miesięcy.
– Dokładnie 16 czerwca 2015 r. zapowiadałem, że zakład powstanie w niecały rok. Niewiele osób w to wierzyło, ale dziś mogę z dumą powiedzieć, że udało się wybudować fabrykę w rekordowo krótkim czasie i jest to zakład, który spełnia najwyższe międzynarodowe standardy produkcji – podkreśla Fabrizio Gavelli, dyrektor generalny Żywca Zdroju.
Rozlewnia znajduje się na terenie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Pracę znajdzie tam 60 osób, w tym 28 nowo zatrudnionych. Należący do koncernu Danone Żywiec Zdrój nie wyklucza zwiększenia zatrudnienia w momencie ewentualnej rozbudowy rozlewni. Zakład w Radziechowy-Wieprz będzie centrum produkcji tzw. wód smakowych Żywca Zdroju. Przypada na nie nieco ponad 20 proc. całego rynku. Jego łączna wielkość szacowana jest na 4 mld litrów rocznie, przy wzroście o 13,6 proc. w roku 2015 - podaje Żywiec Zdrój za firmą badawczą Nielsen.
– Inwestycja w gminie Radziechowy-Wieprz ma dla firmy Żywiec Zdrój ogromne znaczenie ze względu na potencjał wzrostu całej kategorii wody butelkowanej w Polsce, ale również z uwagi na możliwość dalszego wspierania rozwoju tego regionu – mówi Fabrizio Gavelli,.
Czujemy się odpowiedzialni za miejsce, z którego pochodzimy. Odpowiedzialność ta przekłada się na działania na rzecz rozwoju ekonomicznego oraz ochrony bogactwa naturalnego i kulturalnego tego obszaru – dodaje Gavelli.