- Bezpieczeństwo żywności jest jednym z priorytetów rządu – powiedział podczas środowego briefingu prasowego Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa. – Jedna inspekcja, która powstanie ma kontrolować cały proces produkcji żywności: od pola do stołu – dodał.
W skład Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności mają wejść w całości: Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna i Inspekcja Handlowa w części związanej z kontrolą żywności.
Dziś instytucje te działają niezależnie, co więcej podlegają nadzorowi 19 ośrodków decyzyjnych. We środę 25 maja 2016 roku resort rolnictwa przedstawił roboczą wersję założeń ustawy organizacjom branżowym licząc na szerokie konsultacje. Do końca tego półrocza zespół odpowiadający za reformę ma przedstawić projekty kluczowych aktów prawnych powołujących mega nadzór na żywnością. Zgodnie z planem resortu rolnictwa, do końca tego roku miałyby one przejść przez Sejm. Rok 2017 byłby okresem wdrażania nowych przepisów (konieczne będzie przygotowanie ponad 100 rozporządzeń).