Polski drób zyska dzięki wejściu do RPA

Nawet 125 mln zł może wynieść roczny eksport naszego mięsa drobiowego do Republiki Południowej Afryki – ocenia Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.

Publikacja: 28.06.2016 13:31

Polski drób zyska dzięki wejściu do RPA

Foto: 123rf.com

- Otwarcie rynku RPA dla Polski, która jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, jest szansą na pozyskanie nowego, bardzo obiecującego kierunku sprzedaży dla rodzimego drobiu - komentuje Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD – IG).

Jak dodaje, do RPA może trafiać rocznie ok. 30 tys. ton drobiu o wartości blisko 125 mln zł.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem