Polską wieprzowinę ciągnie za Atlantyk

Ameryka została największym rynkiem eksportowym polskiego mięsa.

Aktualizacja: 06.07.2016 06:04 Publikacja: 05.07.2016 20:03

Foto: Bloomberg

– W 2016 roku Polska może wyeksportować do Stanów Zjednoczonych nawet 40 tys. ton wieprzowiny, głównie boczku i żeberek – mówi „Rzeczpospolitej" Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

USA mają zatem spore szanse utrzymać pozycję lidera wśród rynków eksportowych mięsa wieprzowego z naszego kraju. Awansowały na nią w pierwszym kwartale tego roku. Rok 2015 ze sprzedażą wartą ponad 64 mln euro zakończyły na czwartej pozycji. Sprzedaliśmy wtedy do Ameryki 24 tys. ton mięsa wieprzowego – podaje resort rolnictwa.

Pozostało 87% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku