Polską wieprzowinę ciągnie za Atlantyk

Ameryka została największym rynkiem eksportowym polskiego mięsa.

Aktualizacja: 06.07.2016 06:04 Publikacja: 05.07.2016 20:03

Foto: Bloomberg

– W 2016 roku Polska może wyeksportować do Stanów Zjednoczonych nawet 40 tys. ton wieprzowiny, głównie boczku i żeberek – mówi „Rzeczpospolitej" Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

USA mają zatem spore szanse utrzymać pozycję lidera wśród rynków eksportowych mięsa wieprzowego z naszego kraju. Awansowały na nią w pierwszym kwartale tego roku. Rok 2015 ze sprzedażą wartą ponad 64 mln euro zakończyły na czwartej pozycji. Sprzedaliśmy wtedy do Ameryki 24 tys. ton mięsa wieprzowego – podaje resort rolnictwa.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem