Reklama

Polską wieprzowinę ciągnie za Atlantyk

Ameryka została największym rynkiem eksportowym polskiego mięsa.

Aktualizacja: 06.07.2016 06:04 Publikacja: 05.07.2016 20:03

Foto: Bloomberg

– W 2016 roku Polska może wyeksportować do Stanów Zjednoczonych nawet 40 tys. ton wieprzowiny, głównie boczku i żeberek – mówi „Rzeczpospolitej" Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

USA mają zatem spore szanse utrzymać pozycję lidera wśród rynków eksportowych mięsa wieprzowego z naszego kraju. Awansowały na nią w pierwszym kwartale tego roku. Rok 2015 ze sprzedażą wartą ponad 64 mln euro zakończyły na czwartej pozycji. Sprzedaliśmy wtedy do Ameryki 24 tys. ton mięsa wieprzowego – podaje resort rolnictwa.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama