Zamienniki mięsa bardzo szybko zdobywają rynek

Ta kategoria na rynku w ostatnim roku wzrosła 95 proc., zostawiając daleko w tyle inne. Na polski rynek wchodzi też znana holenderska marka Vegetarian Butcher.

Aktualizacja: 04.01.2021 17:33 Publikacja: 04.01.2021 16:16

Zamienniki mięsa bardzo szybko zdobywają rynek

Foto: Adobe Stock

Według najnowszych danych GfK zamienniki mięsa w ostatnich 12 miesiącach była najszybciej rosnącą wolumenowo kategorią spożywczą. Głównymi motorami tego trendu jest rosnąca potrzeba zdrowego odżywiania, coraz większe poczucie odpowiedzialności za środowisko oraz troska o dobrostan zwierząt. To dlatego po roślinne zamienniki mięsa sięgają już nie tylko weganie czy wegetarianie, ale także rosnąca w Polsce grupa osób ograniczających spożycie mięsa w swojej codziennej diecie - robi tak według szacunków nawet ok. 45 proc. konsumentów.

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Procenty z mniejszym i większym podatkiem
Przemysł spożywczy
Producent popularnych lodów oskarża Unilever: Chcą nas uciszyć
Przemysł spożywczy
Japoński rząd uwalnia rezerwy ryżu. Ceny rosną dramatycznie, ryż znika ze sklepów
Przemysł spożywczy
Polska wódka zajmuje miejsce rosyjskiej
Przemysł spożywczy
Świetlana przyszłość kartonowej butelki. Może zwiększyć eksport wina z Francji