Reklama

Katering napędza gastronomię

Na posiłki zamawiane pod wskazany adres przypada już co piąta złotówka z rynku restauracyjno-hotelarskiego. W 2017 r. znów wydamy na nie więcej.

Aktualizacja: 04.12.2016 20:07 Publikacja: 04.12.2016 19:35

5,6 mld zł wyniesie wartość rynku kateringu w Polsce w 2017 r. – prognozuje firma badacza PMR. To o niecałe 6 proc. więcej niż w tym roku.

– Spodziewane spowolnienie tempa rozwoju gospodarczego oraz mniejsza liczba inwestycji związana ze spadkiem liczby nowych biurowców może sprawić, że przyszłoroczny wzrost rynku kateringu będzie o ok. 1 pkt proc. niższy niż w 2016 r. – mówi „Rzeczpospolitej" Jarosław Frontczak, główny analityk handlu detalicznego i kierownik zespołu ekonometryków PMR. – Nadal jednak będzie to najszybciej rosnąca część branży HoReCa (hotele, restauracje, katering – red.) w Polsce – dodaje.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama